Ce este litiaza renală și cum se manifestă? - Ziarul de Maramures

Ce este litiaza renală și cum se manifestă?

Litiaza renală este o afecţiune caracterizată prin formarea de calculi în interiorul cavităţilor pielo-caliceale şi în căile urinare, în urma precipitării substanţelor care, în mod normal, se găsesc dizolvate în urină. Litiaza renală reprezintă o afecţiune frecventă care se poate întâlni la orice vârstă, chiar în prima copilărie. Este mai frecventă la bărbaţi, decât la femei.

Au condiții de a dezvolta litiază renală: cei cu anumite obiceiuri alimentare, abuz de alimente bogate în proteine (carne) sau oxalaţi (spanac, sfeclă roşie, ciocolată), cei care trăiesc într-un anumit mediu (cald şi uscat), bolnavii de gută, cei cu infecţii urinare repetate, cei imobilizaţi la pat etc.

Litiaza renală se poate manifesta sub două forme principale. Litiaza asimptomatică clinic constă în prezența, în căile urinare, a unui calcul latent care de obicei este descoperit întâmplător cu ocazia efectuării unei ecografii.

Cea de a doua situație este apariția simptomatologiei, descrisă ca durere violentă (colică renală) sau sub formă de nevralgie (durere de intensitate mai scăzută, uneori doar o jenă la nivelul regiunii lombare).

Colica renală este urmarea distensiei acute a căilor excretorii deasupra obstacolului generat de prezența calculului şi a spasmul supraadăugat. Debutul ei este de obicei brusc, precipitat de un efort fizic important, se manifestă ca durere vie în zona lombară, de obicei unilateral, în fosa iliacă de aceeaşi parte, cu iradieri spre organele genitale externe şi faţa internă a coapsei. Durerea se însoţeşte de disurie, hematurie. Pot exista fenomene reflexe digestive (greţuri, vărsături) şi vegetative (paloare, transpiraţii, tahicardie). Durata este variabilă, ore sau chiar zile, iar sfârşitul colicii poate coincide uneori cu eliminarea calculilor.

În unele cazuri se asociază infecţia urinară datorită stazei urinare realizate prin obstacol şi a refluxului urinar, iar pacientul prezintă și frison, febră în plus, fața de simptomele enumerate anterior. Infecţiile urinare reprezintă complicaţii redutabile ale litiazei şi, de multe ori, singura formă de manifestare a acesteia.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!