Mama care alăptează are nevoie, în general, de un plus de energie, cu proteine, calciu, fier și vitamine. Anemia feriprivă, hipocalcemia, hipomagneziemia, creșterea în greutate, constipația sunt câteva din aspectele care pot afecta o proaspătă mămică care alăptează și care pot fi corectate printr-o alimentație adaptată situației!
La mama care a prezentat anemie feriprivă în timpul sarcinii se recomandă un regim alimentar cu carne de două ori pe zi (ficatul conține mult fier), pește, ouă. Eventual medicul va recomanda și un preparat medicamentos cu fier.
Mama cu deficit de calciu/ magneziu va avea, pe lângă lactate de trei ori pe zi în alimentația zilnică, și recomandarea unui preparat medicamentos cu calciu și magneziu.
După naștere, mama care alăptează, nu va încerca să ,,scape,, repede de surplusul în greutate! Răbdare, toate pot fi corectate, în timp! Cele care au crescut în greutate, în timpul sarcinii, cu mai mult de 12,5 kilograme este bine ca să reducă aportul de alimente bogate în grăsimi (unt, șuncă, slănină, ulei, margarină), făinoase, dulciuri, ciocolată, cartofii prăjiți, sarea. Mamele care doresc să-și îndepărteze surplusul de greutate nu trebuie să adopte o alimentație restrictivă, hipocalorică cu efecte pe termen scurt! Alimentația corectă, echilibrată este împortantă pe perioada alăptării, iar soluția corectă, fără a suprasolicita organismul și a crește gradul de oboseală, este gimnastica după perioada de lăuzie de 6 săptămâni.
Constipația mamei se combate cu fructe, legume (crude sau gătite) și pâine neagră sau graham. Dintre alimentele care combat constipația pot fi amintite: mierea de albine, oul moale, prunele, perele, pâinea neagră, salatele de crudutăți, vegetalele în general. Purgativele, chiar și în cantitate mică, trec în lapte, și pot determina scaune moi la sugar, colici sau refuzul sânului (laptele primește gustul purgativului). Gimnastica are un efect favorabil. Adaosul de pulbere de lactoză (se poate procura din farmacie) în lapte are afecte favorabile în combaterea constipației.
Atenție! Un număr însemnat de medicamente sunt contraindicate în timpul alăptării. Dacă mama dezvoltă, pe parcursul alăptării anumite boli, continuarea sau întreruperea alăptării trebuie evaluată împreună cu medicul de familie.