Mesteacănul, copac semeț, cu coajă albă, este unul din cei mai căutați arbori de către cunoscătorii efectelor benefice pe care le au frunzele, mugurii și seva. Nu există maramureșean care să nu fi băut, măcar o dată în viață, sevă de mesteacăn, recoltată primăvara prin mici incizii făcute în scoarță.
Dacă, până acum, nu ați beneficiat de efectele terapeutice ale mesteacănului acum este sezonul lui.
Mesteacănul conține principii active care au acțiune diuretică, antiinflamatoare și antibacteriană, prin urmare se poate utiliza în tratarea și prevenirea afecțiunilor bacteriene ale căilor urinare inferioare, cum este cistita, sau în afecțiunile inflamatoare ale sistemului urinar. Se consumă 1 litru de sevă sau infuzie din frunze, timp de 2-3 săptămâni.
Combate reumatismul, iar pentru intensificarea efectului se pot aplica și cataplasme cu pulbere de scoarță de mesteacăn.
În bolile de ficat, este ideal consumul a câte o cană de suc proaspăt de mesteacăn sau infuzie de mesteacăn de cel puțin 3 ori pe zi.
Poate combate părul gras dacă se întinde seva pe păr înainte de spălare. Efectele vizibile se observă după aplicarea de 5-6 ori la 2-3 zile .
Pe lângă efectele benefice enumerate mai sus, seva de mesteacăn este foarte bună în lupta cu kilogramele în plus. Aceasta purifică organismul într-un mod miraculos, eliminând apa suplimentară din organism și accelerând metabolismul. Asociat cu o dietă săracă în carne, grăsimi și dulciuri, remediul este ideal pentru o cură de slăbire, ajutând la scăderea în greutate, fără a pune în pericol sănătatea.