Regimul alimentar în hipertensiunea arterială - Ziarul de Maramures

Regimul alimentar în hipertensiunea arterială

Prima recomandare care se face unei persoane care este diagnosticată cu hipertensiune arterială este o viaţă ordonată, fără eforturi, fără fumat, fără stres, fără alcool și întotdeauna cu combaterea obezității, când există. Mesele vor fi mici şi fractionate, la ore regulate. Ultima masă cu 2 ore înainte de culcare.

În alimentație sunt permise supe de zarzavat simple sau cu adaus făinos, borş de zarzavat sau cu cartofi, supe de legume, supe de roşii, toate fără sare. Făinoasele vor fi consumate în cantitate limitată, gris, orez, fulgi de ovăz, fidea, toate fierte fără sare. Ouăle în cantitate redusă (1-2 pe săptămână), fără gălbenuş.

Carnea este permisă în cantitate redusă, de 3 ori pe săptămână, de vită, viţel, găină, pui, slabă, fiartă ca rasol, friptă pe grătar, fără ulei, cu pătrunjel, cartofi, morcov, orez, perişoare fierte în aburi sau apă, toate fără sare, peşte slab (şalău, ştiucă, crap, păstrăv), fiert, rasol, fript sau copt în pergament (în zilele cu came nu se consumă peşte şi invers). Grăsimile, în cantitate de maxim 50 g/zi, se consumă crude vegetale, ulei de porumb, floarea soarelui, margarina nesărată.

Pâinea, albă sau intermediară, se consumă fără sare, veche de o zi sau prăjită.

Legumele şi zarzavaturile se servesc crude sau fierte, trecute prin sită, pireuri, strecurate, chifteluţe de zarzavat, cartofi copţi, morcovi, dovlecei, fasole verde, mazăre verde, sfeclă, salată verde, roşii, vinete, ardei graşi, varză crudă, varză murată, fără sare, toate rase mărunt şi administrate ca salate, sau fierte ca soteuri sau budinci de legume. Sunt permise fructele sub orice formă: crude, coapte, piureuri, compoturi.

Dintre băuturi se preferă laptele simplu degresat, laptele bătut sau iaurt, sucurile de fructe sau de zarzavaturi, ceaiuri de plante. Atenție la lapte şi brânzeturi (lapte dulce, iaurt, lapte bătut, brânză de vaci, caş, urdă nesărată, lapte cu cafea) că au un conținut natural de sare care trebuie controlat prin cantitate!

Dulciurile, preparate fără bicarbonat şi sare, din aluat fiert, uscat, cu brânză de vaci, cu fructe sau gelatină de fructe, cu lapte, iaurt, peltea, salată de fructe cu miere şi frişca, marmeladă, pateuri, dulceaţă, zahăr sunt permise dacă nu există asociat un diabet zaharat.

Preparatele pot fi condimentate cu verdeţuri tocate (pătrunjel, mărar, ţelină,leuştean, cimbru), zeamă de lămâie şi sare limitată la 4-6 grame/24 ore.

Alimentele interzise sunt: lapte integral, brânzeturi sărate, fermentate şi grase; carne grasă, viscere, vânat, peşte gras sau sărat, conserve de peşte sau carne, afumături; ouă în cantitate crescută (mai ales gălbenuşuri), ouă tari, omletă, jumări, maioneză; grăsimi animale în cantitate crescută (unt, untură, frişca, smântână, seu, slănină), grăsimi prăjite; pâine cu sare şi pâine neagră; făinoase preparate cu sare şi în cantitate mare; sosuri cu grăsimi prăjite, cu zeamă de carne, cu muştar sau maioneză; legume şi zarzavaturi care conţin multă sare (ţelină, spanac, varză acră, murături); băuturi alcoolice, cafea, ceai tare, lichide în exces; condimente: sare mai mult decât este prescris (4-6 g/24 ore), piper, ardei iute, boia de ardei, hrean, muştar, ceapă, usturoi.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!