103 milioane de lei este proiectul depus de Consiliul Județean Maramureș în asociere cu ADIGIDM Maramureș pentru completarea infrastructurii de colectare.
Proiectul prevede achiziția a peste 303.801 de pubele cipate, 20 de autospeciale pentru colectare, retrociparea a 160.000 de pubele, infrastructură de colectare pentru deșeurile textile și echipamente soft pentru citirea și transmiterea datelor culese în timpul golirii pubelelor.
Romeo Dobocan, dir. ex. ADI Deșeuri Maramureș: ”Cea mai mare parte a recipientelor este destinată acoperirii necesarului de colectare pe Zonele 2,3 și 4. În Zona 1 de colectare există asigurată infrastructura de colectare pe cel puțin 3 fracții. Pentru orașe este cuprinsă în proiect achiziția de recipiente destinate colectării biodeșeurilor. Ridicarea separată a biodeseurilor devine obligatorie în mediul urban de la 1 ianuarie 2024. În zona rurală au fost distribuite compostoare în toate localitățile. Populația de la sate are obligația să composteze acest tip de fracție.”
În cazul obținerii finanțării, proiectul face posibilă aplicarea principiului „plătește după cât arunci”. Atât pubelele achiziționate în proiect, cât și cele aflate deja la populație vor fi cipate.