100 de persoane sunt așteptate să participe la mitingul organizat de Cartel Alfa Maramureș. Marșul va avea loc joi, 14 ianuarie. Șeful Cartel Alfa, Florin Hosu a precizat faptul că în Baia Mare vor fi prezenți și reprezentanți din mai multe județe ale țării.
Florin Hosu, președinte Cartel Alfa Maramureș: ”În data de 14 ianuarie, în Baia Mare va avea loc un marș-miting organizat de filiala Cartel Alfa Maramureș. Vor participa 100 de persoane. În aceeași zi, la eveniment vor fi prezenți câte doi reprezentanți de la filialele județene Cartel Alfa din țară, respectiv din: Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Satu Mare, Caraș Severin, Cluj, Salaj, Brașov, Mureș și secretarul general al Confederației Cartel Alfa, dl. Dandea Petru.”
Hosu a mai precizat faptul că în data de 15 ianuarie, din Baia Mare va pleca, o coloană formată din zece mașini, spre București. Ocupanții vor picheta prefectura județelor: Salaj, Târgu Mureș, Brașov și Prahova. Ulterior, în București, delegația din Maramureș se va alătura colegilor din țară. Aici, se va picheta, timp de trei zile, pe rand, Administrația Prezidențială, sediile partidelor aflate la guvernare, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor Publice.
De ce protestează sindicaliștii?
Într-un comunicat transmis pe adresa redacției noastre, de șeful Cartel Alfa, Florin Hosu se arată faptul că sindicaliștii nu sunt de acord cu politica de austeritate în domeniul salarizării aflată sub semnătura Guvernului liberal.
Potrivit comunicatului motivele acțiunilor protestatare sunt următoarele: ”Deoarece salariul minim garantat în plată a crescut cu doar 41 de lei net; pentru înghețarea drepturilor salariale, deși piața muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, iar ca valoare a salariului minim brut orar este la 35% din media UE); înghețarea creșterii pensiilor și lipsa justiției sociale în sistemul de pensii. Lipsa posibilității efective de negociere a CCM sectoriale sau a CCMUNN: blocarea modificării actualei legi a dialogului social; politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe și impozitare, față de 2,45% angajator (pe obligații internaționale), creșterea economică este distribuită 52% către capital și cca 40% către lucratori).Lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și partidelor politice parlamentare din coaliție, ex.: nerespectarea prevederilor legii coșului minim de trai decent (în declarații și program de guvernare) în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât și a prevederilor salariului minim european; blocarea în Parlament a OUG 79/2017 (transfer taxe de la angajator la către lucrator), drept care numeroși angajatori nu fac modificarea creșterilor salariilor brute.”