NU SE JISTIFICĂ frecvența de ridicare a deșeurilor reziduale de la punctele de colectare comune din Baia Mare - Ziarul de Maramures

NU SE JISTIFICĂ frecvența de ridicare a deșeurilor reziduale de la punctele de colectare comune din Baia Mare

Frecvența de ridicare a deșeurilor reziduale de la punctele de colectare comune din Baia Mare nu se justifică, raportat la media zilnică a deșeurilor depozitate. Asta duce la costuri de operare nejustificate. Propunerea noastră către municipalitate este de a accepta reducerea numărulului de colectări și implicit a costurilor de operate de la 2 colectări/zi la 1 colectare/zi, transmite ADI Deșeuri Maramureș.

Romeo Dobocan, dir. ex. ADI Deșeuri Maramureș: Demonstrația matematică pe care ne bazăm propunerea este relevantă. În august, luna în care s-au înregistrat cele mai mari cantități de deșeu rezidual, a fost colectată de la punctele comune cantitatea de 1.781.220 kg. Numărul de recipienți de la care se colectează deșeurile reziduale este de 771. Capacitatea de colectare este de 1100 de litri, aproximativ 1mc. La densitatea deșeului menajer înseamnă că într-un recipient intra o cantitate de aproximativ 350 kg de deșeu rezidual. Fiecare recipient a fost golit în august de 58 de ori (de două ori/zi de luni până sâmbătă și 1 dată/zi duminica). De aici rezultă o cantitate medie ridicată dintr-un recipient de 39,83 de kg❗ (1.781.220 kg colectate : 771 recipienți: 58 ridicări/recipient/lună=39,83 kg/recipient/colectare). Adică o cantitate de 8 ori mai mică decât cea pe care ar permite-o volumul unui recipient.

Cum se explică, în aceste condiții, că în unele puncte de colectare containerele sunt pline chiar dacă sunt golite de 2 ori/zi? Răspunsul are legătură cu neselectarea deșeurilor. Se amestecă în deșeul menajer foarte multe reciclabile (cutii de carton, peturi, etc) care au volum, dar nu greutate. Întrebare care se pune este: preferăm să suportăm costurile a două ridicări/zi, chiar dacă nu se justifică raportat la cantitate, sau suntem mai atenți cu selectarea și reducem aceste cheltuieli? Sperăm ca administrația municipiului să accepte reducerea frecvenței de colectare! Trebuie încurajată disciplina, nu indisciplina!

Vă mai oferim niște cifre pentru a înțelege ce costuri implică actualul ritm, nejustificat, de colectare. Distanța medie parcursă zilnic pentru cele două goliri este de aproximativ 225 de km. Doar consumul de combustibil este de peste 60 litri/zi. Reducerea frecvenței de colectare ar înjumătății aceste cheltuieli. Aproape în același procent ar scădea și cheltuielile efectuate cu munca vie aferente operării punctelor de colectare comune.

Alte detalii pe acest subiect, in VIDEO

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!