PNL PSD AUR PSD
Începe şcoala! Să recapitulăm care sunt actele medicale necesare copilului pentru a o frecventa! - Ziarul de Maramures

Începe şcoala! Să recapitulăm care sunt actele medicale necesare copilului pentru a o frecventa!

Nici o perioadă din an parcă nu-i așa de aglomerată pentru părinți ca și începutul de școală. Uniformă, echipament pentru orele de sport, rechizite, ghiozdan … și lista cu ,,hârti,, de la medicul de familie, lista care diferă de la școală la școală, că dacă o ,,listă,, nu-i stufoasă, zăpăcitoare și birocratică nu are farmec…

PNL

Pentru a evita solicitările inutile, și a înțelege că adeverințele nu sunt o ,,urgență,, și copilului nu i se poate interzice prezentarea la școală pe motiv că ,,nu are o hârtie,, în prima zi de școală, iată o scurtă recapitulare a actelor medicale necesare:

PSD

1. NU e nevoie de adeverință/aviz epidemiologic/fişă de vaccinări de la medicul de familie DECÂT la începerea unui ciclu de învățământ (grădiniță grupa mică şi şcoală clasa 0, clasa a V-a, clasa a IX).

2. Adeverința pentru educație fizică este cu „Clinic sănătos”, nu cu „Apt pentru…”. „Apt” scrie doar medicul specialist de medicină sportivă.

3. Medicul de familie NU face triaj epidemiologic decât dacă are contract cu şcoala pentru acest serviciu. Această activitate este atribuția medicului şcolar/asistentei comunitare.

4. Odată cu venirea sezonului rece o să înceapă să ne bântuie şi virozele. În absența unui test negativ care să infirme diagnosticul, aceste viroze vor trebui tratate ca şi când ar fi date de SARS COV2. Asta impune izolare 14 zile daca nu vrem sa ne testam copilul! După această perioadă se impune reconsult la medicul de familie, eliberarea avizului epidemiologic şi revenirea în colectivitate dacă nu mai există semne de boală. Primirea în şcoală a elevilor cu simptome de „răceală” sau fără aviz epidemiologic de la medicul de familie după o absență din cauză de boală mai mare de trei zile se face pe răspunderea cadrului didactic.

5. La primele semne de boală părinții sunt obligați să ia legătura TELEFONIC cu medicul de familie, care va stabili data, ora şi modalitatea consultului şi va stabili conduita de urmat. Tratamentul trebuie sa fie corect, de la primele semne de boală pentru o evoluție bună și fără complicații. Izolarea se impune în contextul pandemiei actuale, și chiar dacă nu aveam pandemie, în cazul în care avem o boala infecțioasă conduita corectă este de a nu frecventa o colectivitate pentru a nu răspândi boala.

DOAR procedând aşa vom evita evoluția nefavorabila, se va putea elibera ulterior scutire medicală pentru zilele absentate şi aviz epidemiologic de reintrare în colectivitate.

6. În spațiile închise, deci și în şcoli și în cabinetele medicale rămâne obligatorie purtarea măştii!

7. Majoritatea populației evită momentan să-şi vaccineze copiii! Vaccinarea nu e obligatorie! Dar e obligatorie respectarea regulilor de la punctele 4, 5 și 6 pentru sănătatea copiilor noştri!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!