Treizeci de şefi de stat şi de guvern, inclusiv vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, sunt aşteptaţi joi şi vineri la Forumul pentru pace de la Paris care va avea o componentă digitală importantă, a anunţat luni administraţia prezidenţială franceză, transmite AFP, relatează Agerpres.
„În total, sunt aşteptaţi în persoană 450 de participanţi dintre care aproximativ treizeci de şefi de stat şi de guvern şi aproximativ 15.000 de persoane online”, tema centrală fiind reducerea diviziunilor globale.
În afară de Kamala Harris, mai mulţi şefi de stat africani (Coasta de Fildeş, Nigeria, Senegal, Liberia, Botswana), preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, precum şi prim-miniştrii sârb şi kosovar vor fi prezenţi la forumul găzduit de capitala Franţei. Unii din aceşti lideri vor participa, de asemenea, vineri la Conferinţa internaţională asupra Libiei de la Paris. Acest Forum, lansat la iniţiativa preşedintelui Emmanuel Macron în 2018, îşi propune să instituie o întâlnire anuală la Paris a actorilor globali, asemănătoare reuniunii de la Davos în domeniul economic sau celei de la Munchen consacrată provocărilor de securitate.
„S-a dorit de către Emmanuel Macron să se creeze un eveniment recurent, internaţional, cu mai mulţi actori (state, societate civilă, ONG-uri, companii etc.) pentru a răspunde provocărilor majore actuale la adresa păcii în toate sensurile sale”, potrivit comunicatului Palatului Elysee.
Această a patra ediţie îşi propune să încurajeze o „revenire (post-Covid) mai solidă şi mai incluzivă”, propunând „iniţiative pentru a gestiona mai bine bunurile comune globale”, precizează site-ul evenimentului. Emmanuel Macron şi Kamala Harris vor deschide oficial Forumul joi, la ora locală 17:00 (16:00 GMT), la Grande Halle de la Villette, alături de preşedintele nigerian Muhammadu Buhari şi de prim-ministrul din Bangladesh Sheikh Hasina. Aceştia vor participa apoi la un panel privind reglementarea digitală internaţională care va prezenta un „raport de progres privind diferitele iniţiative lansate în acest domeniu”, în special de către Franţa.
Parteneriatul Global pentru Inteligenţă Artificială (PMIA), iniţiat la summitul G7 de la Biarritz în 2019, va prezenta cu această ocazie un raport „cu privire la utilizarea responsabilă şi etică a inteligenţei artificiale şi a tehnologiei digitale”. Totodată, va propune o „foaie de parcurs pentru inteligenţa artificială în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a protecţiei biodiversităţii”. De asemenea, preşedintele Emmanuel Macron va prezida o sesiune cu uşile închise consacrată protecţiei minorilor în mediul online pentru a încuraja angajamentul statelor, platformelor digitale şi ONG-urilor, potrivit Palatului Elysee.
Miercuri, şeful statului francez va lua cina cu aproximativ douăzeci de academicieni şi intelectuali specializaţi în tehnologie digitală pentru a discuta despre mizele democratice din acest domeniu.