Ieri, 10 noiembrie, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre care viza aprobarea rectificării bugetului general al municipiului Baia Mare pe anul 2021. În cadrul acestui proiect erau prinse: acordarea drepturilor salariale pentru asistenții personali, indemnizații, dar și bursele sociale.
De la votul Art. 2, din proiectul de hotărâre care viza veniturile și cheltuielile s-au abținut doi consilieri. Este vorba despre Mircea Cirț (PNL) și Bogdănel Gavra (PMP). Exact cum am scris și în articolele trecute votul de abținere este considerat ca fiind un vot împotrivă.
Facem precizarea că banii pentru salariile asistenților personali, indemnizații și bursele școlare au fost repartizate prin decizii ale Administratiei Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Maramureș în baza OUG nr. 122/2021, atât către Primăria Municipiului Baia Mare, cât și spre celelalte UAT-uri din județ, iar pentru ca acești bani să poată fi acordați este necesar să treacă prin Consiliul Local.
După mai multe discuții și explicații, articolul respectiv, cu tot cu cele două abțineri (Cirț-Gavra), precum și proiectul, în totalitatea sa, au primit avizul favorabil al consilierilor locali. Astfel, Primăria Baia Mare a început deja procedurile necesare pentru virarea sumelor trimise de AJFP Maramureș.
Banii pentru salariile asistenților personali, precum și indemnizațiile se vor achita în data de 15 decembrie, pentru luna noiembrie 2021.
Și cel târziu până în 31 decembrie 2021, banii de burse vor ajunge la unitățile de învățământ preuniverstare de stat din Baia Mare.
ACTUALIZARE-ora 15.15
Menționăm faptul că acordarea banilor pentru bursele elevilor precum și pentru plata salariilor asistenților personali și a indemnizațiilor au fost prinse la Art. 2, în totalul ”venituri și cheltuieli”, -conform informațiilor furnizate de secretarul general al Primăriei Baia Mare-, articolele 3 (buget DAS) și 4 (burse) fiind votate de cei prezenți după ce primarul municipiului, Cătălin Cherecheș a intervenit, menționând clar pentru ce sunt banii.
Votul favorabil pentru Articolului 2 a fost esențial deoarece aici erau cuprinse toate sumele inclusiv plățile pentru salarii și burse. Dacă articolul ar fi fost respins banii nu mai erau cuprinși în buget și implicit nu se mai puteau acorda.
Rămânem la aceeași părere că, pentru a fii consilier local e necesar să fii înzestrat cu anumite abilități și capacități care să-ți permită să înțelegi documentația și ceea ce se discută în plen. Și da, este cel mai slab Consiliu Local din istoria municipiului Baia Mare. Sperăm ca la următoarele alegeri, partidele politice să vină cu liste pe care să se găsească oameni valoroși și responsabili.