40.000 de lei este sancțiunea aplicată Societății DRUSAL de Garda de Mediu Maramureș pentru răsturnarea gunoaielor pe domeniul public în ziua de 31 decembrie 2021.
Informația a fost furnizată astăzi de Garda de Mediu Maramureș prin intermediul unui comunicat de presă transmis pe adresa redacției noastre astăzi, 2 februarie 2022. Contactată telefonic, Marcela Chindriș a relatat că sancțiunea aplicată a fost și pentru răsturnarea gunoaielor din pubele pe domeniul public al municipiului Baia Mare și că DRUSAL având activitatea suspendată nu ar mai fi trebuit să intervină.
”S-a aplicat o sanctiune contraventionale principala pentru incalcarea prevederilor OG 92/2021 privind regimul deseurilor si o sanctiune pentru incalcarea prevederilor Legii 51/2006 privind Serviciile comunitare de utilitati publice , pentru nerespectarea de către operatori a normelor privind protecția igienei publice și a sănătății populației, a mediului de viață al populației. Cuantum amenzi 40.000 lei”, s-a precizat în respectivul comunicat de presă.
Vă reamintim faptul că, SC DRUSAL SA în ultima zi din an, -2021-, a ridicat de pe domeniul public toate pubelele și containerele pentru inventariere și igienizare, cel puțin așa a motivat acțiunea de la vremea respectivă Mihai Apan, managerul societății de salubrizare.
Pentru ca băimărenii să nu rămână cu mormanele de gunoaie în cartiere de sărbători, administrația locală a decis să colecteze o parte din acestea, asumându-și răspunderea. Astfel, Garda de Mediu Maramureș a aplicat sancțiuni în cuantum de 210.000 lei și autorității locale.
”S-au aplicat 7 sanctiuni contraventionale principale pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005 privind protectia mediului respectiv depozitarea deseurilor municipale pe amplasamente neautorizate ; desfasurarea activitatii de colectare deseuri municipale fara a detine autorizatie de mediu si pentru nerespectarea in totalitate si la termen a masurilor impuse .Cuantum amenzi: 210.000 lei . S-a aplicat si sanctiune complementara: Suspendarea activitatii de depozitare pe amplasamentul neautorizat situat pe strada Europa, nr. 124”, a notat sursa citată.
O altă sancțiune a fost aplicată unei firme, care s-a angrenat în transportul gunoaielor menajere: ”S-a aplicat o sanctiune contraventionala conform HG 1061/2008 privind transportul deseurilor pe teritoriul Romaniei . Cuantum amenda 6000 lei”.
Conducerea Gărzii de Mediu, în încheierea comunicatului transmis a venit cu o notă în care se preciza faptul că divergențele între instituții și societatea de colectare continuă: ”Mentionam faptul ca situatia privind gestionarea deseurilor generate din municipiul Baia Mare nu este rezolvata . In prezent serviciile de colectare deseuri municipale au fost reluate de catre Drusal SA din data de 15 .01 .2022 , dar reclamatiile si acuzele reciproce continua atit in media , cat si in spatiul institutional , existand riscul declansarii unei situatii similare in viitorul apropiat.”
De precizat ar mai fi faptul că SC DRUSAL a transmis vinerea trecută la ADI DEȘEURI Maramureș o notă prin care anunța faptul că, va fi imposibilă colectarea și depozitarea deșeurilor menajere din Zona 1, compusă din 31 UAT-uri, dacă nu se va da un răspuns favorabil majorării tarifului solicitat de societatea de salubrizare.
Contactat telefonic, Mihai Apan a relatat pentru Ziarul de Maramureș faptul că de la începutul acestui an, depozitarea se face la Oradea, iar costurile sunt mai mari comparativ cu cele percepute de Tg. Mureș, unde s-a depozitat anul trecut.
Ramane de vazut daca SC DRUSAL va lua din nou o astfel de măsură, dat fiind faptul că la ședința Consiliului Județean Maramureș care s-a desfășurat luni, pe ordinea de zi nu a existat proiectul de hotărâre care viza majorarea tarifului.
Deocamdată cei de la DRUSAL sunt în silentio stampa. Până când? Vedem…