Administrația publică locală în luna mai a anului trecut a dat START proiectului care va schimba înfățișarea centrului istoric din orașul Baia Sprie.
De atunci și până acum, s-a amenajat terenul și au fost îngropate rețelele de cablu și gaz, iar partea de apă și canalizare a fost modernizată.
Alin Sebastian Bîrda, primarul orașului Baia Sprie: ”Am început deja lucrările. S-a amenajat terenul, s-a îngropat rețeaua de cablu, dar și cea de gaz, iar cu sprijinul SC VITAL am modernizat rețeaua de apă și canalizare ca să nu mai trebuiască să intervenim în următorii ani. Aceste lucrări au fost realizate pe parcursul anului trecut. Pentru că ne interesează și aspectul, vom folosi piatră, borduri de piatră, stâlpi de iluminat, bănci care să se integreze în peisaj. Tot aici, avem și cinematograful care va intra în reabilitare și se va transforma într-un centru multifunctional social, cultural, sportiv. Și în acest caz vom păstra arhitectura clădirii.”
Primarul Alin Sebastian Bîrda spune că dorește să păstreze stilul arhitectural al centrului vechi.
Alin Sebastian Bîrda, primarul orașului Baia Sprie: ”Am ținut foarte mult ca reabilitarea să se facă într-un stil apropiat de arhitectura și ambianța pe care o are acum centrul istoric al orașului Baia Sprie, un oraș medieval care este atestat documentar. Chiar dacă nu este mare centrul nostru sunt bucuros pentru că s-au păstrat o parte semnificativă din clădirile vechi mai cu seamă că, multe din acestea sunt declarate monument istoric.”
Proiectul va reda zonei aspectul urban de piață publică modernă, cu păstrarea elementelor valoroase din centrul istoric. Vor fi puse în valoare monumentele istorice din zonă, respectiv: Biserica Catolică, Biserica Reformată, Primăria și implicit toate casele vechi a căror fațadă păstrează elemente arhitecturale valoroase. Acest proiect, alături de cel care vizează extinderea și modernizarea cladirii fostului cinematograf, vor oferi o nouă față zonei istorice a orașului.
Primarul Alin Bîrda a mai precizat că lucrările care se fac în centrul istoric sunt derulate prin fonduri europene: ”Toate aceste lucrări sunt efectuate din bani europeni, cofinanțarea orașului fiind de 2%. Investiția care a vizat realizarea rețelelor a fost suportată de la bugetul local. Nu puteam moderniza centrul istoric, iar cablurile să atârne, să fie vizibile. Trebuia să facem și acest efort financiar. Următoarele proiecte, pe care deja le avem, sunt legate de acest centru istoric. Aici fac referire la partea de infrastructură din jurul acestei locații.”
Proiectul centrului istoric prevede un areal de 2.630 mp spații verzi din suprafața totală a terenului asupra căruia se intervine. Vor fi plantați 55 de arbori la balot (până la 2 m înălțime), dar o parte din cei existenți vor fi păstrați. Se va construi încă o fântână, în linie cu cea deja existentă.