Deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci în Parlamentul României a participat, în perioada 17-18 februarie 2022, la Audierile Parlamentare la Națiunile Unite, organizate la Sediul ONU din New York.
Din delegația Comitetului director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) la Audierile parlamentare la Națiunile Unite au făcut parte și senatorii Silvia Dinică și Vasilică Potecă. Dezbaterile au fost centrate în jurul temei „Construind sprijin politic și măsuri incluzive pentru o redresare durabilă”. Participanții au dezbătut, în cadrul unor sesiuni interactive, măsuri care trebuie întreprinse de parlamente, guverne și instituții ale ONU pentru a reduce inegalitățile economice dar și amenințările la adresa dezvoltării durabile. S-au purtat, de asemenea, discuții pentru a asigura incluziunea tinerilor, pentru a apăra drepturile persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile și a integra egalitatea de gen în procesele decizionale.
Parlamentarul social-democrat de Maramureș Gabriel Zetea a susținut o intervenție pe tema incluziunii tinerilor, precizând că pandemia de Covid – 19 a avut un impact negativ asupra acestora, limitându-le accesul la educație și slăbindu-le perspectivele în privința angajării. În opinia sa, împuternicirea tinerilor trebuie să însemne implicarea acestora în elaborarea legilor și a agendei politice, pentru o redresare sustenabilă. De asemenea, parlamentarul român și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația de securitate din Ucraina și implicit de la granița cu România, avertizând asupra efectelor perturbatoare asupra economiei mondiale.
În finalul intervenției, deputatul Gabriel Zetea a subliniat faptul că securitatea reprezintă factorul fundamental pentru viitorul dezvoltării și a transmis un apel către Statele Membre ONU și către reprezentanții Națiunilor Unite de a adopta o atitudine fermă în menținerea păcii.
Organizate anual cu statut de evenimente comune UIP-ONU, Audierile Parlamentare la Națiunile Unite le oferă parlamentarilor
posibilitatea de a interacționa cu experți ai ONU și membri ai societății civile dar și cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Aceste întâlniri urmăresc și ca parlamentarii se se informeze în mod direct şi să-şi exprima opiniile cu privire la dosarele de actualitate de pe agenda internațională.