PNL PSD AUR PSD
Umilința parteneriatului strategic! - Ziarul de Maramures

Umilința parteneriatului strategic!

”Cei mai cunoscuți generali aiu Americii suntȘ General Motors, General Electric și General Food” (Bob Hope)

În mentalul foarte multor români, Statele Unite ale Americii reprezintă etaloane de civilizație, educație, prosperitate și autoritate internațională. Nimic mai greșit și o spun oameni de seamă ai lumii care au trăit experimentul american, categorii precum antrepenori, literați, savanți, artiști sau filozofi. Și nu poți să nu-i aprobi, dacă reușești să treci de fațada consumerismului deșănțat și a populismului desuet.

PNL

Mulți dintre noi se întreabă dacă moralitatea americană este construită pe sânge și suferința băștinașilor sau este un dar de la Dumnezeu. Eu mă întreb care Dumnezeu? Cel protestant adus de coloniștii de pe Mayflower, cel catolic adus cu galerele spaniole și franțuzești sau mai recent cel islamic care tinde să devină, alături de Dumnezeul neoprotestant, divinitatea predominanăt pe subcontinentul american?

PSD

Am afirmat de mai multe ori, că istoria Statelor Unite ale Americii încape într-un album cu litografii și fotografii, fiind contruită pe câțiva piloni care nu au nimic de a face cu onoarea și moralitatea. Exterminarea populației băștinașe, utilizarea sclavilor amerindieni și africani sunt doar câteva pagini de istorie, menționate ca parte firească a parcursului progresiv al unei națiuni eterogene și degradate.

Ura rasială, discriminarea, segregarea și șovinismul fac din Statele Unite ale Americii un exemplu de rele practici care anulează pretinsa măreție, clamată de urmașii coloniștilor uzurpatori. Deși se pretind liderii cruciadei democrației mondiale, in SUA pedeapsa cu moartea este abolită doar în 23 de state, 3 state respectă un moratoriu iar în restul de 24, plus Districtul Columbia, crima legală făcută de stat, această reminișcență feudală contrară perceptelor creștine, este încă în vigoare.

Am făcut această trecere în revistă a degradării și mizeriei instituționale a marelui nostru ”aliat strategic”, ca o replică la ultimul Raport al Departamentului de Stat American, document care pune din nou România la colț, acuzându-ne de corupție instituționalizată, discriminarea etnicilor rromi, antisemitism și prostituarea endemică a presei. Nu m-ar fi deranjat dacă ne făceau leneși, proști, delăsători, clientelari și rurali dar nu să ne dea lecții de morală publică și democrație, țara care-și permite să discimineze ”democratic” românii, cu largul concurs al Uniunii Europene cufurite.

În acest context, poate că merităm să fim umiliți de liderii celui mai obez popor, a celei mai datornice nații, a celui mai militarist și agresiv leadership, atâta timp cât ”patrioții” de la București nu au curajul și decența, în spiritul principiului reciprocității, de a le impune vize americanilor care vor să intre în România. Pot accepta să iau lecții de democrație și funcționalitate sistemică de la danezi, finlandezi, sudezi și chiar de la olandezi, dar nu de la cei care au ridicat vampirismul economic, talibanismul politic și canibalismul public la rang de politică internațională.

Noi nu putem cumpăra, nici măcar pe datorie, conducerea ONU, NATO, a Fondului Monetar Internațional sau a Băncii Mondiale dar putem să le reamintim consumeriștilor făloși ai ”Unchiului Sam” că nu noi am aruncat bomba de la Hiroșima și Nagasaki, nu am distrus teritoriul fostei Iugoslavii, Irakul sau Afganistanul. Să ne reamintim că Statele Unite ale Americii nu au câștigat niciodată, singure, un război și nici nu au învățat nimic din eșecurile celui de al doilea război mondial, aventura din Coreea sau umilința din Vietnam. Dar și-au arogat dreptul ilegitim de a emite Rapoarte în care pun la colț națiuni a căror istorie are peste o mie de ani și care nu stau în genunchi, în fața finanței mondiale și a oligarhiilor de tip G.

Un exemplar printat al Raportului Departamentului de Stat l-am trimis la țară , unui nepot nevrednic, care mai are veceul in fundul curții. Să-l citească sau să se………..

Astăzi America e peste tot. Şi când te gândeşti că a fost descoperită din greşeală. (Valeriu Butulescu)

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!