Gheorghe Șimon, deputat PSD: ”Datoria publică depăşeşte 50% din Produsul Intern Brut (PIB)!” - Ziarul de Maramures

Gheorghe Șimon, deputat PSD: ”Datoria publică depăşeşte 50% din Produsul Intern Brut (PIB)!”

În ultimii ani, datoria României a crescut accelerat ca sumă. Majorările continue de salarii şi pensii au dus la cheltuieli de 94,3% din veniturile bugetului de stat doar pentru a acoperi aceste nevoi sociale. Aceste creșteri nu au putut fi susținute din creșteri ale veniturilor, așa că au fost necesare împrumuturi pentru a le plăti.

”Partidele de dreapta au principala vină pentru acest nivel ridicat al împrumuturilor. În doar 2 ani , respectiv 2020 și 2021, guvernările de dreapta au îndatorat România cu mai mult de jumătate din ceea ce se împrumutase țara noastră în 30 de ani. Acum, PSD a inițiat planul fiscal-bugetar pentru a îndrepta efectele acestui dezastru economic rămas după guvernările de dreapta. Una din direcțiile principale ale acestui plan este intensificarea investițiilor publice”, a subliniat Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş.

Potrivit unei analize, în urmă cu trei ani, datoria publică era de 35% din PIB, dar procentul a fost influenţat şi de faptul că România a primit un împrumut major din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”În 2019, la finalul guvernării PSD datoria publică era de 373 de miliarde de lei, respectiv 35% din PIB. În 2020, guvernarea Orban, 500 de miliarde de lei , în plus cu 127 miliarde lei. Creşterea datoriei a continuat şi în 2021, sub guvernarea Cîțu: 576 de miliarde de lei, un plus de 76 miliarde lei. În total, guvernările Orban și Cîțu au reuşit performanţa de a împrumuta 203 miliarde lei, în concluzie s-a ajuns la 54% din nivelul datoriei preluat de aceștia de la guvernarea PSD”, a concluzionat Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!