De câteva săptămâni la nivelul municipiului Baia Mare se desfășoară o acțiune de monitorizare și sancționare a locuitorilor din zona de case care nu respectă depozitarea selectivă a deșeurilor. Din păcate, cele constatate de reprezentanții ADIGIDM pe strada Nucului aduc din nou în atenția opiniei publice proastele practici ale angajaților DRUSAL.
Directorul executiv ADI Deșeuri, Romeo Dobocan a făcut public cazul constatat pe strada Nucului din Baia Mare. Reprezentanții ADIGIDM au găsit în fața unei case patru recipienți, iar în trei deșeul reciclabil era amestecat cu cel menajer. Mai mult, în fiecare recipient se aflau bani. Bani care erau destinați angajaților DRUSAL pentru ca aceștia să ridice gunoiul neselectat. Bacșișul lăsat de proprietar pentru angajați totaliza…35 de lei…
Romeo Dobocan, director ADI Maramureș: ”O constatare tristă după ziua de ieri de monitorizare. Am crezut că astfel de întâmplări, auzite de câteva ori, sunt povești. Realitatea e dezamăgitoare, chiar dacă un astfel de episod n-am vrea să-l generalizăm. Sperăm să fie ultimul. Pentru sănătatea comunității în care trăim. Pe strada Nucului, în fața unui imobil, erau scoși la poartă 4 recipienți. S-a verificat conținutul. În trei dintre pubele erau deșeuri reciclabile, amestecate. Ieri, în zonă, a fost zi de ridicare deșeuri reziduale. Pe deseuri, în fiecare recipient, erau așezate câteva bancnote. În total, 35 de lei. S-au aplicat stickere de neconformitate, pentru ca angajații Drusal să nu ridice deșeul! După două ore, angajații noștri au revenit pe strada Nucului. De data aceasta ca să controleze cum și-a îndeplinit Drusal obligațiile. Pubelele din fața imobilului de pe str Nucului erau tot acolo. Cu stickerele pe ele. Dar…goale! Banii lasați de proprietar pentru ca angajații Drusal să-i ia orice tip de deseu „au rezolvat” problema.”
Amestecarea reciclabilelor cu deșeul rezidual aduc mai mulți bani în buzunarul operatorului, a punctat Dobocan.
Romeo Dobocan, director ADI Maramureș: ”Prin acest tip de „descurcăreală” ne furăm singuri căciula. E o șmechereală ieftină, din care avem de pierdut toți. Amestecarea reciclabilelor cu deșeul rezidual aduc mai mulți bani în buzunarul operatorului. Pentru noi toți înseamnă o taxă de salubrizare mai mare. Neatingerea gradului de colectare selectivă are ca si consecință pentru primărie amenzi de zeci sau sute de mii de lei am. Se plătesc tot din banii noștri! Atât „am obținut” ca și comunitate pentru cei 35 de lei lăsați sub capacul pubelei cu conținut neconform. Deținătorul pubelelor va fi sancționat pentru nerespectarea separării fracțiilor. Pentru operator am cerut azi, printr-o adresă trimisă Poliției Locale, sanctiunea maximă prevăzută de lege pentru amestecare fracțiilor.”
Rămâne de văzut dacă Poliția Locală Baia Mare va aplica amenda operatorului de salubrizare în urma sesizării transmise de Adi Deșeuri Maramureș.
Foto-ADI DEȘEURI MARAMURES