Cu toții cunoaștem situația platformei de depozitare de pe strada Oborului din Baia Mare. Însă ceea ce nu știm este faptul că, Societatea Drusal ar fi trebuit să elibereze terenul de fiecare cantitate de deșeu depusă aici cu un an anterior.
Deorece nu s-au respectat condițiile stabilite prin lege, transmise de către Agenția de Protecție a Mediului (APM) Maramureș, platforma de pe strada Oborului prezintă acum un real pericol pentru mediul înconjurător și implicit pentru populație.
Conform precizărilor făcute de dir. ex. Emilia Talpoș, Agenția de Protecție a Mediului (APM) Maramureș a suspendat operatorului de salubrizare, autorizația de mediu în luna octombrie 2022.
Decizia de suspendare are o valabilitate de 6 luni. În cazul în care DRUSAL nu respect condițiile impuse, APM Maramureș va anula autorizația de mediu.
Emilia Talpoș, dir. ex. Agenția de Protecție a Mediului Maramureș: ”S-a solicitat viza anuală pentru autorizația de mediu în data de 5 iunie 2022. S-a făcut vizită pe teren și am verificat documentele care stau la baza solicitării de viză și s-au constatat unele neconformități și am transmis operatorului o notificare prealabilă în care am stabilit termene pentru remedierea celor constatate. Am stabilit termenul de 30 septembrie 2022. Nu a remediat. Și pentru că nu a remediat am emis decizie de suspendare a autorizației de mediu în data de 7 octombrie 2022. Noi le-am cerut să întocmescă un plan, un program de gestionare a deșeurilor prin valorificare sau eliminare finală care să respecte condițiile impuse din autorizația de mediu. Dacă baloții îi depozitezi pe acea platformă pentru valorificare, în fiecare an trebuie să duci cantitatea ce ai depozitat-o în anul anterior. Deci în anul 2021 trebuia să ducă de acolo cantitatea depozitată în 2020 și tot așa. Nu a avut contractul de închiriere al platformei valabil pentru perioada pentru care s-a solicitat vizarea autorizației de mediu. Deci contractul nu a fost prelungit. Până în 30 septembrie 2022, operatorul trebuia să ne aducă dovada planului, a respectării programului de gestionare a deșeurilor prin valorificare sau eliminare finală, să ne spună ce cantitate și unde le duce și nu ne-a prezentat. Am dat o decizie de suspendare pe o perioadă de 6 luni. Dacă, în această perioadă de 6 luni, nu se rezolvă nimic se anuleează autorizația de mediu și se stabilesc obligații de mediu.”
Completări pe acest subiect găsiți în LIVE
Facem precizarea că Primăria Municipiului Baia Mare a refuzat să emită autorizație pentru acestă platformă. Interesant e faptul că, conducerea Societății DRUSAL punctează de fiecare data când plățile pentru colectarea deșeurilor nu sunt în graficele stabilite însă pentru neregulile făcute de ei, sunt pasivi.
Și astfel municipiul Baia Mare s-a pricopsit cu o platformă de gunoaie care aduce o mare defavoare nu doar imaginii orașului, ci și mediului înconjurător. O bombă ecologică, care stă și mocnește de câțiva ani…
Contactat telefonic pentru un punct de vedere dir. DRUSAL, Mihai Apan a refuzat apelul.