Ramesh ”Sunny” Balwani, fostul director de operaţiuni al Theranos, companie care promitea teste de sânge revoluţionare, a fost condamnat miercuri la aproape 13 ani de închisoare, mai mult decât în cazul fostei sale partenere Elizabeth Holmes, fondatoarea start-up-ului californian, relatează AFP și Agerpres.
Judecat într-un proces separat, Balwani a fost găsit vinovat în iulie în toate dosarele de fraudare a investitorilor şi pacienţilor companiei.
Fostul număr doi al start-up-ului a fost condamnat miercuri la 155 de luni de închisoare, potrivit unei decizii pronunţate de un judecător federal american.
Fondată în 2003, compania Theranos promitea că va inventa un aparat capabil să efectueze sute de teste sanguine folosind doar o singură picătură de sânge prelevată de la degetul pacientului.
Datorită acestui proiect revoluţionar, start-up-ul californian a stârnit entuziasmul multor oameni de afaceri şi personalităţi, printre care fostul secretar de stat Henry Kissinger, fostul ministru al apărării James Mattis şi magnatul media Rupert Murdoch. Însă, compania s-a prăbuşit în urma unor investigaţii jurnalistice ale Wall Street Journal care au dezvăluit în 2015 că tehnologia nu a funcţionat niciodată aşa cum fusese promis.
Condamnarea lui Balwani survine la mai puţin de o lună după cea a fondatoarei Theranos, Elizabeth Holmes, care a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru escrocarea investitorilor săi cu milioane de dolari, pe care i-a minţit cu privire la progresul real al companiei sale.
Holmes a făcut recurs la hotărârea instanţei.
Fosta iubită a lui Balwani, Elizabeth Holmes s-a impus ca o vedetă în Silicon Valley, datorită unei poveşti şi a unei apariţii bine puse la punct care au câştigat încrederea investitorilor. Aflaţi la conducerea Theranos, cei doi iubiţi, care au fost iniţial trimişi în judecată împreună, dar în cele din urma au fost judecaţi separat, au reuşit să strângă fonduri de sute de milioane de dolari. La apogeu, start-up-ul lor valora aproape 10 miliarde de dolari, titrează Agerpres.