Catastrofele meteorologice majore care au lovit Statele Unite în 2022 au provocat daune de cel puţin 165 de miliarde de dolari, potrivit unui raport federal publicat marţi, care indică efectul de amplificare al schimbărilor climatice, relatează AFP și Agerpres.
Această sumă anuală reprezintă a treia cea mai mare de când aceste date au fost urmărite de către Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA), în 1980. De departe, cel mai costisitor eveniment din 2022, uraganul Ian, care a devastat Florida la sfârşitul lunii septembrie, a cauzat daune de 112,9 miliarde de dolari.
Cei doi ani cu cele mai multe daune sunt 2005 (uraganul Katrina) şi 2017 (uraganele Harvey şi Irma). Pentru evaluarea sa, NOAA ia în considerare distrugerea de clădiri, a infrastructurilor publice (poduri, drumuri…), pierderea veniturilor pentru afaceri, sau chiar pierderile pentru agricultură – dar nu şi costurile de îngrijire, sănătate sau alte costuri indirecte.
După Ian, al doilea cel mai costisitor eveniment meteo a fost valul de căldură şi secetă care a lovit vestul şi centrul Statelor Unite, cu pagube evaluate la peste 22 de miliarde de dolari.
În total, Statele Unite au suferit nu mai puţin de 18 dezastre meteorologice anul trecut, cu un cost de peste un miliard de dolari, de asemenea, al treilea an cu cele mai multe dezastre de acest fel – după 2020 şi 2021. Această concentrare a evenimentelor meteorologice majore din ultimii ani indică „o nouă normalitate”, a avertizat NOAA.
Între 1980 şi 2022 numărul anual de astfel de catastrofe a fost în medie de opt. Dar luând în considerare ultimii cinci ani, media creşte la 17,8 evenimente meteorologice pe an.
Schimbările climatice „amplifică frecvenţa şi intensitatea anumitor tipuri de evenimente meteorologice”, a subliniat NOAA, invocând secetele, sezoane mai lungi de incendii şi creşterea nivelului mării care agravează inundaţiile în timpul furtunilor.