Șefa de la Ambulanța Maramureș a fost trimisă în judecată de procurorul DNA-BT Baia Mare. Ligia Micle este acuzată de uz de fals, abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată, complicitate la folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată, transmite DNA-Structura Centrală.
DNA București a transmis astăzi, 23 februarie, un comunicat de presă în acest sens pe care îl redăm integral, mai jos.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MICLE LIGIA-SANDA-MARINELA, manager general al Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– uz de fals,
– abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție,
– folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată,
– complicitate la folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată,
MICLEA SIMONA-CARMEN, director economic al Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– uz de fals,
– abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție,
PLOSCAR NICOLETA-BIANCA, economist la Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– uz de fals,
– abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție,
DAN FLORIN-MIHAI, consilier juridic la Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată,
– complicitate la folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
1. În data de 04 februarie 2019, inculpata Micle Ligia-Sanda-Marinela, în calitatea menționată mai sus, împreună cu inculpatele Miclea Simona-Carmen și Ploscar Nicoleta-Bianca, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat plata unei facturi emisă de o unitate hotelieră despre care ar fi cunoscut faptul că este falsificată în modalitatea consemnării prestării unor servicii în favoarea Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș care în fapt nu s-au realizat.
Concret, în factura respectivă erau menționate servicii ”închiriere sală de conferințe” deși în realitate ar fi fost vorba de „servicii de cazare” de care ar fi beneficiat doi funcționari din cadrul Ministerului Sănătății, în contextul organizării la Baia Mare a Conferinței ”Medicina de Urgență Azi”, ediția a IV-a.
Precizăm că, acea conferință s-a desfășurat în sălile de ședință ale unei alte unități hoteliere, iar pentru utilizarea spațiilor respective nu au fost efectuate plăți, locația fiind pusă la dispoziția organizatorilor în mod gratuit.
2. În perioada mai 2019 – august 2022, inculpata Micle Ligia-Sanda-Marinela, în aceeași calitate, beneficiind de sprijinul consilierului juridic al instituției, Dan Florin-Mihai, ar fi aprobat mai multe documente în baza cărora soțul său, inginer în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș, ar fi fost angajat în cadrul aceleiași unități medicale, cu contract de muncă cu timp parțial de 4 ore/zi, pe o perioadă determinată, la compartimentele Transport și Audit intern. Ca urmare a acestor demersuri, soțul inculpatei ar fi obținut în perioada iulie 2019 – octombrie 2022, doar de la aceste noi locuri de muncă, venituri salariale în valoare totală de 84.460 lei.
3. În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Dan Florin-Mihai care, în perioada iunie 2019 – septembrie 2022, beneficiind de ajutorul managerului Micle Ligia-Sanda-Marinela, ar fi ocupat mai multe funcții temporar vacante, cu timp parțial de 2 sau 4 ore/zi, după cum urmează: economist, inginer IA, auditor intern și o funcție în cadrul Serviciului mișcare și exploatare auto. Pentru activitatea desfășurată la aceste noi locuri de muncă, inculpatul Dan Florin-Mihai ar fi obținut venituri salariale în valoare totală de 62.629 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”
Bogdan Zaharia, are 30 de ani și este cel mai tânăr consilier județean. Acesta a…Detalii in LINK-VIDEO EMISIUNEA REALIZATA IN ACEASTA DIMINEATA