Șapte proiecte ale ASSOC vor crea, în următorii trei ani, oportunități economice care să sprijine inițiativele antreprenoriale din regiunea Nord-Vest. Toate au la bază conceptul de economie socială, un domeniu pe care asociația îl promovează de peste un deceniu și în a cărui dezvoltare s-au investit resurse financiare și umane importante din partea echipei ASSOC.
Proiectele de economie socială inițiate acum de ASSOC au ca obiectiv acordarea de sprijin financiar persoanelor cu inițiativă care vor să își creeze propriile întreprinderi sociale. O astfel de oportunitate o reprezintă proiectul “Economia Socială pentru Dezvoltare Rurală Durabilă”, care a demarat luna aceasta și care se adresează comunităților rurale din regiunea de Nord-Vest.
Cu ajutorul acestui proiect, se va acorda sprijin pentru înfiinţarea a 34 de întreprinderi de economie socială care vor genera nu doar noi oportunități, ci și 136 de locuri de muncă în comunitățile rurale, dintre care 40 vor fi dedicate persoanelor defavorizate și vulnerabile pe piața muncii. Pentru 32 de întreprinderi sociale înființate prin proiect se va acorda o finanțare nerambursabilă de 60.000 euro, iar alte 2, care se vor autoriza ca întreprinderi sociale de inserție, vor beneficia de 90.000 euro, sume ce se vor acorda în baza unui concurs de planuri de afaceri.
“Cel puțin 131 de persoane din mediul rural, dintre care 40 din categoria celor vulnerabile și 21 de etnie romă, ce doresc să înfiinţeze întreprinderi sociale, vor avea acces la instruire și resurse pentru a pune bazele unor afaceri cu impact social. Aceste afaceri vor promova incluziunea socială și vor contribui la creșterea economică prin soluții gândite să răspundă specificului și nevoilor comunităților rurale”, a declarat Iolanda Secheli, manager al proiectului.
Proiectul va include un program de consiliere pentru înființarea, dezvoltarea și funcționarea întreprinderilor sociale. Sunt două etape importante ce trebuie parcurse, una, cu o durată de 12 luni, constând în identificarea și informarea celor cu inițiativă, formare în competenţe antreprenoriale, dezvoltare planuri de afaceri, tutorat/ mentorat, asistență/consiliere iar a doua, cu o durată de 18 luni, privind partea de implementare şi sustenabilitate a planurilor de afaceri finanţare.
“Ne adresăm persoanelor cu inițiativă, care își doresc să demareze propriile afaceri, dar care sunt și interesate să le dezvolte pe termen lung, dar, mai ales, dorim să identificăm antreprenori sociali, adică acei oameni care văd dincolo de profit și își asumă misiunea de a produce un impact pozitiv în comunitate. Ne dorim oameni dedicați, capabili să îmbine succesul economic cu soluții creative pentru problemele locale, astfel încât să contribuie la un viitor mai bun pentru toți”, a concluzionat președintele ASSOC, Florian Sălăjeanu.
Proiectul oferă acces și la alte activități, inclusiv la cursul de Antreprenor in economia socială, iar cei interesați pot trimite email la [email protected], în care să își anunțe intenția de participare și datele de contact.
#ruralCREATIV
“Economia Socială pentru Dezvoltare Rurală Durabilă”
Cod proiect: 312143
Cod apel: PIDS/83/PIDS_P3/OP4/ESO4.1/PIDS_A12
Coordonator proiect: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027
Valoare totală proiect: 14.887.839,23 lei
Valoarea cofinanţării UE: 12.654.663,35 lei
Durată: 01.10.2024 – 31.03.2027
PROGRAMUL INCLUZIUNE ȘI DEMNITATE SOCIALĂ 2021-2027
Apel: Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural – Regiuni mai putin dezvoltate
Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale
Prioritate: P03. Protejarea dreptului la demnitate socială
Operatiune: Acțiunea 3.2 Economie socială în mediul rural (FSE+)