De la 31 martie 2025 intrarea în Statele Unite se aplică tuturor călătoriilor în scop turistic sau de afaceri - Ziarul de Maramures

De la 31 martie 2025 intrarea în Statele Unite se aplică tuturor călătoriilor în scop turistic sau de afaceri

De la 31 martie 2025 călătoriile în Statele Unite se vor face în baza unei autorizații electronice (denumită ESTA); acest regim se aplică tuturor călătoriilor în scop turistic sau de afaceri, a căror durată nu depășește 90 de zile. Cetățenii și rezidenții români care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să solicite online autorizația de călătorie în Statele Unite, prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

CLICK: Abonamentele pentru parcările publice cu plată se pot cumpăra și de la casieriile Primăriei Baia Mare

Până la operaționalizarea acestui sistem – la 31 martie 2025, autoritățile americane și române vor comunica publicului din România toate detaliile privind solicitarea și obținerea autorizației ESTA și toate condițiile pentru realizarea călătoriilor fără viză conform noului regim.

”Ca măsură de facilitare a călătoriilor, decizia privind includerea României în Programul Visa Waiver va determina reducerea costurilor financiare și de timp pentru turiști. Astfel, procedura de solicitare și obținere va fi înlocuită de obținerea unei autorizări de călătorie on-line emise de sistemul electronic al SUA (Electronic System for Travel Authorization/ESTA). Această procedură este identică pentru toate statele incluse în Programul Visa Waiver. Costul unei autorizații ESTA este de 21 USD, față de 185 USD pentru o viză B1-B2, iar valabilitatea autorizației este de doi ani, pentru intrări multiple. Cetățenii care dețin o viză valabilă B1-B2 pot călători cu aceasta în SUA, fără a mai fi necesară obținerea autorizației ESTA”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

La fel ca toți ceilalți membri VWP, călătorii români VWP vor fi supuși unei verificări amănunțite ca parte a oricărei călătorii către Statele Unite.

Autorizația ESTA este o aprobare pentru călătoria în Statele Unite și nu reprezintă o garanție a accesului. Accesul pe teritoriul statului este stabilit de ofițerii CBP la sosirea într-un punct vamal al SUA.

Cu cât timp înainte de călătorie trebuie solicitată autorizația ESTA?

Cererile ESTA pot fi depuse oricând înainte de călătorie. Cu toate acestea, Departamentul pentru Securitate Internă recomandă călătorilor să depună cererile de autorizație de călătorie cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Călătorii VWP nu sunt obligați să aibă planuri specifice de călătorie în Statele Unite, înainte de a depune o cerere ESTA.

Toată lumea obține ESTA?

Majoritatea călătorilor care vin în Statele Unite în scop turistic sau în scop de afaceri și turistic, pentru șederi de până la 90 de zile, vor fi eligibili pentru ESTA. Dacă, din anumite motive, cererea ESTA este respinsă, cei care au cerut autorizația pot solicita, în continuare, o viză. Cetățenii și rezidenții țărilor din cadrul VWP pot utiliza programul dacă:

-Au fost autorizați să călătorească în temeiul ESTA;
-Scopul șederii lor în Statele Unite este turismul sau anumite scopuri legate de afaceri și turism, care sunt permise în baza unei vize B-1 sau B-2, iar durata șederii lor este de până la 90 de zile;
-Prezintă un pașaport electronic valabil (adică pașapoarte cu un cip integrat care conține informațiile din pagina cu date personale a pașaportului electronic);
-Au respectat condițiile admiterii anterioare în Statele Unite și nu au fost declarate neeligibile pentru o viză americană;
-Dacă sosesc pe cale aeriană sau maritimă, aceștia sosesc la bordul unui transportator autorizat și au bilete de transport ulterior către orice destinație străină.

***

Vineri, 10 ianuarie 2025, în cadrul unei ceremonii găzduite de secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, în prezența ambasadorului român Andrei Muraru, a fost consemnată desemnarea oficială a României ca stat participant la programul american Visa Waiver. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Departamentului pentru Securitate Internǎ, în Washington, D.C.

În cadrul ceremoniei, la care au participat reprezentanții Departamentului pentru Securitate Internă, Departamentului de Stat și ai Ambasadei României la Washington, secretarul american Alejandro Mayorkas a felicitat România pentru acest parcurs reușit și a apreciat consecvența și efortul remarcabil al părții române de a performa la standardele înalte prevăzute de programul american. “Modul în care am lucrat împreună cu colegii noștri români a devenit un model pentru parteneriatele pe care le vom stabili în viitor în cadrul programului Visa Waiver. Intrarea României în program este în avantajul ambelor țări și suntem foarte mândri de succesul acestui efort.”

La rândul său, ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a subliniat importanța acestui moment pentru dinamica Parteneriatului Strategic româno-american, arătând că “în România, decizia de astăzi este văzută ca un formidabil gest de prietenie din partea Statelor Unite, un gest care vine să întărească angajamentul nostru comun pentru securitate și prosperitate transatlantică. În numele țării mele, al instituțiilor din România și al tuturor celor care au crezut în acest vis, salutăm reușita de astăzi și modul exemplar în care echipele noastre au făcut ca el să devină realitate.”

Sursa foto: US Department of Homeland Security

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!