Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL Maramures: “De la Podul de Flori la Muzeul Presei – Pagini de istorie” este un eveniment pe care l-am dedicat memoriei culturale comune a României și Republicii Moldova. Evenimentul desfășurat sub egida Comisiei pentru cultură și media a Senatului României, – pe care am onoarea să o conduc -, a fost o ocazie de a reafirma, intr-un cadru solemn, legătura puternică dintre România și Republica Moldova.
În parteneriat cu AGERPRES și MOLDPRES, am organizat această manifestare culturală de anvergură, care a reunit reprezentanți ai celor două parlamente, ai mediului diplomatic, academic și artistic.
Două repere au stat în centrul acestui moment: evocarea Podului de flori peste Prut, un gest simbolic care rămâne un reper al apropierii dintre România și Moldova, și lansarea publică a proiectului legislativ privind înființarea Muzeului Presei din România, un demers pe care l-am inițiat și îl susțin, care să ajute la transmiterea patrimoniul comun – în special cel vizual și jurnalistic.
Tot în acest context, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș alături de doamna Liliana Nicolaescu-Onofrei au semnat o Declarație privind realizarea Arhivei Vizuale Comune România–Republica Moldova.
”Este un pas concret în direcția protejării și digitalizării memoriei vizuale, în sprijinul cercetării și al libertății presei. Mulțumesc tuturor celor care au fost parte din această inițiativă”, a precizat senatorul.
Evenimentul-cadru, ”De la Podul de Flori la Muzeul Presei – Pagini de Istorie”, desfășurat în Palatul Parlamentului i-a reunit pe președintele Senatului, Mircea Abrudean, vicepreședintele Robert Cazanciuc, liderul de grup – Daniel Fenechiu, directorul Agerpres – Claudia Victoria Nicolae, precum și alti invitați speciali.
Evenimentul a inclus vernisaje fotografice, intervenții oficiale, momente culturale și o serie de schimburi între reprezentanți ai instituțiilor din România și Republica Moldova, ai corpului diplomatic, ai mediului academic și ai societății civile. Cultura, patrimoniul și presa sunt vectori ai identității noastre și avem datoria de a-i promova.