Croaziera
Cartea electronică de identitate va conține un cip cu datele persoanei care o solicită - Ziarul de Maramures

Cartea electronică de identitate va conține un cip cu datele persoanei care o solicită

Guvernul a decis ca eliberarea Cărții Electronice de Identitate (CEI) la nivel național să înceapă progresiv, din 20 martie 2025, în județul Cluj, urmând ca, în termen de două luni după această dată, noul document să fie disponibil în toate cele 674 de servicii publice comunitare de evidență a persoanelor din țară.

Eliberarea CEI este gratuită pentru cetățeni, costurile fiind acoperite prin PNRR, până în iunie 2026.

SFARA

Concret, implementarea Cărții Electronice de Identitate (CEI) la nivel național va începe etapizat, la 20 martie 2025, în județul Cluj. După optimizarea proceselor logistice și a testelor de calitate, emiterea CEI va începe și în București, urmând să fie implementată gradual în restul județelor, conform unui calendar stabilit de Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu autoritățile locale.
Din 2 iunie 2025, și copiii mai mici de 14 ani vor putea obține CEI.

De asemenea, începând cu data de 20 mai 2025, se vor elibera și Cărțile de Identitate Simple (CIS), pentru cei care nu doresc un document cu suport electronic.

Ce inseamnă aceasta carte electronică de identitate?

CEI va avea un cip, iar acest cip va conține toate datele persoanei care deține CEI, respectiv: data nasterii, adresa de domiciliu, datele medicale (grupă sanguina, afectiuni, boli cronice, daca esti sau nu asigurat etc), antecedente penale după caz etc. Autoritățile spun că aceasta carte electronică va simplifica mult procedurile.

Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate

În format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.

În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

Impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.

Foto-arhiva

Lasă un comentariu

Ziarul de Maramures

Trebuie să știi

error: Conținut protejat !!