Concert CARITABIL la Teatrul Municipal. Fondurile strânse vor fi utilizate pentru achiziționarea unui electrocauter cu plasmă argon - Ziarul de Maramures

Concert CARITABIL la Teatrul Municipal. Fondurile strânse vor fi utilizate pentru achiziționarea unui electrocauter cu plasmă argon

Dr. Cristina Bura, medic primar gastroenterolog: „În Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică se efectuează anual în jur de 4.000 de proceduri endoscopice digestive”

În 14 martie, ora 19:00, la Teatrul Municipal Baia Mare, asociația Prietenii Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” organizează cea de-a XI-a Ediție a concertului ”Ajută pentru a fi ajutat”. Fondurile strânse vor fi utilizate pentru achiziționarea unui electrocauter cu plasmă argon, aparat necesar Laboratorului de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică.

Cetățenii care doresc să vină în sprijinul acestui proiect caritabil pot cumpăra invitații de la sediul asociației din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”, dar și de la parteneri: Padrino (str. Școlii), The Oak (Centrul Vechi) și la Teatrul Municipal.

Acest concert celebrează încheierea unei campanii de strângere de fonduri, atingerea obiectivului din 2023 și startul unei noi campanii, care se va desfășura pe parcursul anului 2024.

Obiectivul din 2023, dotarea cu aparatură a Secției de Ortopedie -Traumatologie a fost atins. S-a reușit achiziționarea a patru aparate importante în desfășrarea actului medical.

Anul acesta, se dorește să se achiziționeze un electrocauter cu plasmă argon pentru Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică.

Dr. Cristina Bura, medic primar gastroenterolog: ”În Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris “, în Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică se efectuează anual în jur de 4.000 de proceduri endoscopice digestive, din care un procent extrem de mare este reprezentat de diagnosticul și mai ales terapia hemoragiilor digestive superioare și inferioare. Coagularea cu plasma argon (APC ) este o tehnică electrochirurgicală pentru gestionarea sângerării și a devitalizării anomaliilor tisulare. Aplicabilitatea și indicațiile sunt multiple: hemoragii vasculare mici și superficiale; reducții tumorale; hemoragie tumorală; devitalizarea și coagularea colonului drept; creșterea spre interior/ creșterea excesivă a stentului; proctită de iradiere; sindrom GAVE.”

Invitații din acest an, la concertul caritabil, sunt grupul TREI PARALE, grup cu care celebra casa de discuri românească Electrecord, a consemnat reîntoarcerea pe piața muzicală, respectiv cu albumul „ROMÂNIA. 100 minute”.

***”Trei parale” este un grup revivalist bucureștean, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).

Formația lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale, unele dedicate tradițiilor muzicale urbane precum proiectul Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea, altele dedicate muzicilor tradiționale rurale. Muzica formației este prezentă pe coloana sonoră a unor filme ca Aferim! (2015) sau Chira Chiralina (2014).

Informații furnizate pe adresa redacției de Prietenii Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș”

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!