Focar de pestă porcină africană în sat Cătălina. DSVSA Maramures vine cu recomandări - Ziarul de Maramures

Breaking News

Focar de pestă porcină africană în sat Cătălina. DSVSA Maramures vine cu recomandări

Directia Sanitar Veterinară Maramures a transmis un comunicat de presă în care vine cu câteva precizări referitoare la noi cazuri de pestă porcină africană apărute în lunile ianuarie și februarie 2025 pe raza județului Maramures. Prin urmare, ziaruldemaramures.ro reda integral comunicatul de presă transmis pentru informarea populației.

DSVSA Maramureș: ”Având în vedere că în debutul anului 2025 ne-am confruntat cu reapariția focarelor de Pestă porcină africană pe raza județului Maramureș, având confirmate:

– 3 focare în sat Tămaia, comuna Fărcașa – ianuarie 2025;
– 1 focar în sat Tămășești, comuna Ariniș, – ianuarie 2025;
– 1 focar în sat Cătălina, comuna Coltău- februarie 2025.

considerăm oportună reamintirea principalelor cauze care duc la apariția acestei boli.

Astfel în majoritatea cazurilor (aproximativ 60% din focarele confirmate în gospodăriile populației) omul este vectorul responsabil de introducerea bolii în exploatație. Activitățile desfășurate în mediul silvatic (locul unde este rezervorul natural al virusului), urmate de intrarea persoanelor în adăposturile de animale fără a-și schimba încălțămintea și fără a aplica măsuri minime de biosecuritate la intrarea în adăpost (schimbarea hainelor, montarea unor tăvițe cu dezinfectant pentru încălțăminte, spălarea mâinilor, etc. ) sunt responsabile de cele mai multe ori de apariția bolii.

O altă cauză determinantă în apariția focarelor de boală (aproximativ 30% din focarele confirmate) este achiziția de animale din zone în care boala evoluează sau a evoluat anterior; samsarii de animale vii sunt cel mai frecvent implicați în derularea acestor activități ilegale.

Prețul scăzut al animalelor care provin din zone supuse restricțiilor este principalul element care trebuie să reprezinte semnalul de alarmă pentru activitățile economice ilicite.

Deși Pesta porcină africană este o boală care nu se transmite la om, ea este extrem de periculoasă prin mortalitatea ce o produce în rândul porcilor, contagiozitatea sa -sunt afectate în scurt timp un număr mare de animale și mai ales prin restricțiile de mișcare impuse în zona în care boala a fost confirmată.

În concluzie pentru a evita apariția acestei boli este nevoie să aplicăm/respectăm condițiile minime de biosecuritate la nivelul fiecărei gospodării, să limităm cât mai mult accesul persoanelor străine în adăpostul animalelor, să fie anunțat/consultat medicul veterinar din localitate, ori de câte ori există suspiciuni de boală sau se intenționează introducerea unor animale noi în exploatație.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!