Tot mai mulți cetățeni sesizează faptul că sunt deranjați de mizeria lăsată de animalele de companie pe trotuarele dintre blocuri. Stăpânii acestora poartă vina la propriu, deoarece nu sunt în stare să aibă asupra lor câteva pungi pentru a strânge în urma animalelor care le înfrumusețează viața.
Despre lipsa de civilizație pe acest segment am mai scris, deci nu e un lucru nou, însă nesimțirea debordantă și agresivitatea limbajului, atunci când le atragi atenția depășește pragul bunului simț. Și eu când ies din casă trebuie să fiu foarte atentă unde calc și asta ca să nu duc cu mine, pe talpa pantofului, ditai rahatul de animal lăsat nestrâns de stăpân, pe trotuar. O astfel de atitudine jegoasă o au proprietarii de animale care sunt analfabeți funcționali și care au o reală problemă de percepție a lumii care-i înconjoară.
Alo! Imediat intrăm în 2023! Nu mai suntem în 1800, toamna! Încetați în a mai fi ”golani”, respectați-vă vecinii! Învățați să fiți oameni!
Needucații, ”ciripitorii” de pe Facebook, mari critici nedoxați, dar frustrați, lipsiți de sclipire, înveninați, înăcriți de răutate, nerealizați, orbiți de neîmplinire, depășiți de înțelegere, nemulțumiți de viața lor, certați cu săpunul și cu dușul, care nu cunosc frumosul și care cred cu tărie că e o lume infectă, sfidând până în strfunduri omenirea, civilizația, buna-credință, vor comenta și vor contesta tot ce e firesc și logic să se întâmple într-o lume normală.
Așa cum am scris și mai sus, needucații vor lăsa în continuare fecalele animalelor de companie atât pe trotuare, spații verzi, în curțile blocurilor etc deoarece nu există voință sau nu-i duce mintea…
Ce putem face noi? Simplu! Să le facem poză și apoi să sunăm în Dispeceratul Poliției Locale la nr. de telefon 0372 702 702 sau 0262 218 961. Polițiștii locali vor pune în aplicare prevederile HCL nr. 223/2013 și HCL nr. 510/2015. E suficient ca acel proprietar să ia o singură dată amendă. Astfel se va crea un precedent în zona respectivă.
HCL nr. 223/2013 și HCL nr. 510/2015, lit. e, se referă la ”Plimbarea pe domeniul public a câinilor de companie, fără ca proprietarii acestora să dispună de materiale necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea dejecţiilor, adică mătură, făraş, pungă de unică folosinţă (…)”. Nerespectarea acestor condiții constituie contravenţie şi se sancţioneză cu amendă cuprinsă între 1.000-2.500 lei. E bine de știut și Art. 66, lit. a) : “Plimbarea câinilor pe domeniul public fără lesă, iar cei periculoşi fără botniţă şi lesă”. Pentru nerespectarea acestui articol se aplică o amendă cuprinsă între 2.000 și 2.500 lei.
Ce spun băimărenii:
”Locuim pe strada Petru Rareș, blocul 23 scara B și suntem disperați de lipsa de civilizație a locatarilor din blocurile vecine, inclusiv a celor care locuiesc în blocurile turn de pe Bulevardul Traian, care își aduc câinii pe zona verde de lângă intrarea în scara noastră pentru a-și face nevoile. Deși avem beciuri pe care le utilizăm, iar pe scară locuiesc copii, noi toți trebuie să suportăm mirosul și mizeria lăsată de câini și asta pentru că deși le-am atras atenția proprietarii de câini, aceștia nu aduc pungi, măturică și lopată, pentru a ridica dejecțiile. Solictăm aprobarea să îngrădim zona verde de lângă scară pentru a ne proteja proximitatea și cerem aplicarea de măsuri contravenționale împotriva celor vinovați.”
”Problema câinilor în imobilele colective nu este reglementată și este tratată cu maximă permisivitate. Dacă în localuri și spații publice fumatul a fost interzis pentru a nu afecta pe nefumători, de ce nu se cere acordul tuturor locatarilor pentru câinii și pisicile din locuințele colective. Eu sunt alergic la părul animalelor, în plus trebuie să suport lătratul, mieunatul, urina și fecalele lăsate de patrupedele care au ocupat blocurile din cartier. Ce măsuri aveți de gând să luați, încercând să vă puneți în situația noastră?”
Consilierul local Bogdănel Gavra și-a exprimat pozitia pe acest subiect.
Bogdănel Gavra, consilier local al municipiului Baia Mare: ”Voi verifica reglementările locale existente în acest sens și voi insista pentru adaptarea lor astfel încât să răspundă cerințelor băimărenilor. Sunt de acord să fie cerut acordul tuturor vecinilor, nu doar al celor din proximitatea imediată, consider necesar să fie amenajate în fiecare cartier spații pentru plimbarea câinilor. Voi cere Poliției Locale să intervină sancționând pe cei certați cu morala, dar fac apel și la spiritul civic al băimărenilor, reamintindu-le că a avea animale de companie implică și responsabilități față de vecini și orașul în care trăim.”