După ce ani de zile am fost unul din cele mai poluate aglomerări urbane din Europa, stoparea după 1990 a activităților industriale producătoare de noxe a permis orașului nostru să respire mai curat, iar băimărenilor le-au crescut speranțele privind durata vieții.
Despre cum percep concetățenii mei situația actuală și ce ar trebui făcut aflăm din mesajele primite:
”După închiderea Combinatului Phoenix și a Romplumb, administrația locală trebuia să se implice în revitalizarea sănătății orașului. Asta presupunea imbogățirea patrimoniului verde prin noi plantări, dar și întreținerea celui existent, mai bătrân și afectat de boli. Un fapt care nu s-a întâmplat, în ultimii 20 de ani fiind tăiați sute de copaci emblematici pentru a face loc unor arbori ornamentali care acumulează doar praf și nu furnizează oxigen. Toaletările abuzive, noxele din trafic, copacii uscați și sortimentele noi plantate alese în mod nefericit, la care se adaugă și expansiunea imobiliară forțată, nu au contribuit de loc la îmbunătățirea mediului în orașul nostru. Murim împreună cu orașul pe care-l iubim și de care ne batem joc în fiecare an. Faceți ceva!”
Un apel disperat venit de la locuitorii municipiului care își doresc să trăiască și să muncească într-un oraș sănătos, prietenos și îngrijit. Voi cere SPAU o informare privind stare patrimoniului verde, inclusiv registrul verde al orașului iar celor de la Agenția de Mediu Maramureș le voi solicita o evaluare privind situația actuală a mediului din Baia Mare, dar și un punct de vedere privind o posibilă strategie pentru viitorul verde al orașului nostru.
Am convingerea fermă că într-un parteneriat dinamic și lucrativ cu mediul universitar și instituțiile de mediu Baia Mare poate avea un viitor sănătos!
Baia Mare are un viitor!
Bogdănel Gavra, consilier local al Municipiului Baia Mare