Cine își bate joc de copiii băimărenilor? ”Domnuuu” primar, de ce nu plătiți banii pentru elevii cu CES?

Suma necesară a fost alocată de Consiliul Local Baia Mare

Trebuie să recunoaștem că sunt momente în care ne întrebăm ce sens mai are pentru că, ”de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”! Și aici nu ne referim la bani. Și cu toate acestea nu putem ignora faptul că încă este în funcție și trebuie să-și facă treaba că de asta e plătit din banii orașului. Adică lunar încasează salariul. Ba mai mult e ordonator de credite. Fiecare leu care pleacă din visteria municipiului are nevoie de semnătura lui. Și doar a lui, căci deh, așa e legea.

Sunt multe lucruri nerealizate. Însă atunci când se pune problema copiilor, e jale! Mai exact când totul se rezumă la bani, e vai! Dispare iubirea pentru copiii băimărenilor, la propriu. Și aici ne referim la școlari/liceeni și bursele acestora.

Tot mai mulți băimăreni întreabă consilierii locali de această dată, de ce nu sunt achitați banii pentru elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) din învățământul antepreșcolar/preșcolar și gimnazial, în condițiile în care Legea nr. 368/2022 a bugetului de stat pentru anul 2023 a alocat pentru categoriile menționate din Maramureș, suma de 928.000 lei.

O mare parte din aceste sesizări au ajuns la Bogdănel Gavra, consilier local al Municipiului Baia Mare. Alesul a făcut o adresă către Primăria Baia Mare la care a primit și un răspuns. Răspunsul îl puteți citi mai jos!

Bogdănel Gavra, consilier local: ”Primăria Baia Mare folosește ca argument, în nota de răspuns nr. 46257/06.11.2023, faptul că Administrația Județeană a Finanțelor Publice a repartizat pentru anul în curs doar 16% din suma necesară plății drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale, Consiliul Local Baia Mare a decis alocarea sumei de 400.000 lei pentru aceste costuri, urmând ca ulterior suma să fie recuperată la bugetul national după alocarea de către AJFP a diferenței necesare pentru 2023. Cu toate acestea executivul băimărean nu a dispus, nici până astăzi, efectuarea plăților către copii CES, din motive pe care trebuie să le justifice public în fața comunității, HCL 408/2023, adoptată în 7 noiembrie fiind obligatorie și necesită a fi pusă în aplicare. 𝙑𝙤𝙞 î𝙣𝙖𝙞𝙣𝙩𝙖 𝙤 𝙣𝙤𝙪ă 𝙖𝙙𝙧𝙚𝙨ă 𝙘ă𝙩𝙧𝙚 𝘿𝙞𝙧𝙚𝙘𝙩̦ț𝙖 𝙀𝙘𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞𝙘ă 𝙖 𝙋𝙧𝙞𝙢ă𝙧𝙞𝙚𝙞 𝘽𝙖𝙞𝙖 𝙈𝙖𝙧𝙚, 𝙨𝙤𝙡𝙞𝙘𝙞𝙩â𝙣𝙙 𝙞𝙢𝙥𝙚𝙧𝙖𝙩𝙞𝙫 𝙖𝙥𝙡𝙞𝙘𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙝𝙤𝙩ă𝙧â𝙧𝙞𝙞 𝙢𝙚𝙣ț𝙞𝙤𝙣𝙖𝙩𝙚 ș𝙞 𝙥𝙡𝙖𝙩𝙖 𝙞𝙢𝙚𝙙𝙞𝙖𝙩ă 𝙖 𝙙𝙧𝙚𝙥𝙩𝙪𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙘𝙤𝙥𝙞𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙘𝙪 𝙘𝙚𝙧𝙞𝙣ț𝙚 𝙚𝙙𝙪𝙘𝙖ț𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡𝙚 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙚.”

Acum venim și vă întrebăm: Cine își bate joc, la propriu, de copiii băimărenilor?

Bursele școlare

Dacă privim în ansamblu și dăm timpul înapoi, nu o dată ați văzut pe pagina lui de Facebook că bursele elevilor au fost majorate și că elevii vor primi bani mai mulți. Bani pe care în fapt nu i-au primit până în toamna anului trecut. Ziarul de Maramureș a publicat articolul Stimați părinți și consilieri locali, dom’ primar vă trage țeapă!

Un articol care a pus pe jar edilul.

La vremea respectivă, Redacția noastră a solicitat consilierilor locali ca această situație să fie clarificată doarece acesta ieșea public și într-un mod perfid și mincinos prostea părinții și copiii că le vor crește bursele; HCL-urile votate nefiind puse niciodată în plată. ”Strâns cu ușa” edilul nu a avut încotro și a trebuit să înceapă plata burselor școlare. Din păcate, la ora actuală, multe unități școlare înregistrează restanțe.

Potrivit informațiilor furnizate de Bogdănel Gavra: ”În Baia Mare sunt restanțe mari la plata burselor pe anul școlar 2022-2023, acordarea burselor în anul școlar precedent fiind reglementată prin Ordinul nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, bursele fiind asigurate de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinaţie, prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale si prin HCL 476/2022 pentru diferenta din bugetul local.”

Repetăm: Cine își bate joc, la propriu, de copiii băimărenilor?

Alo, domnuuu primar? ”Copiii noștri” sunt ai noștri și nu ai dumneavoastră. La ce antecedente bursiere aveți nu vă dăm dreptul de a folosi expresia ”copiii noștri”. Nu ați reșuit în cei 12 ani de mandat să vă câștigați acest merit! Ați păcălit copiii și părinții, suficient… Semnați plățile pentru toți elevii! Nu e tarlaua dvs!

Suntem aici și ne practicăm meseria în continuare. Vom semnala derapajele și nu vom permite ca acești copii să mai fie folosiți de dumneavoastră în scopuri manipulatoare pentru ca să vă faceți capital de imagine. Vedem toți cât de ”importanți” sunt pentru dumneavoastră. Și acum că ne apropiem de sărbătorile de iarnă…

Rușinică îi spunem adevăratului gropar al Municipiului Baia Mare…

Sursa captură 1: Catalin Chereches FB; sursa document: Bogdanel Gavra FB

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!