Darius Pop, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș: ”Am avut onoarea și bucuria sufletească de a participa la un eveniment deosebit – „Udătoriul din Șurdești”, o sărbătoare agrară străveche, încărcată de simboluri creștine și de dragoste pentru glia strămoșească.”
A doua zi de paști, an de an, satul Șurdești sărbătorește ”Udătoriul”, un obicei străvechi care arată întregii comunități care este cel mai harnic om din sat, dar și pentru a celebra Învierea Domnului. Localnicii și invitații lor se adună la biserică pentru slujbă. După ceremonialul religios, îmbrăcați în port popular, oamenii joacă și își manifestă bucuria față de cele două evenimente importante pentru comunitatea lor. Cel mai harnic și bine văzut om din sat este ales de feciorii satului.
Darius Pop, vicepreședintele Consiliului Județean Maramures a participat ieri la toate aceste evenimente dedicate ”Udătoriului”.
Darius Pop, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș: ”În fața Bisericii de lemn a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, monument aflat în Patrimoniul UNESCO, am fost martor la o manifestare vie a identității noastre românești. Portul popular, datinile, jocul, muzica și întreaga atmosferă mi-au umplut inima de emoție și mândrie. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, dar mai ales ca fiu al acestui pământ binecuvântat, susțin din tot sufletul păstrarea și promovarea acestor tradiții care ne definesc și ne țin uniți ca neam. Maramureșul nu este doar un loc – este o stare de spirit, o vatră vie de cultură, credință și demnitate. În aceste vremuri în care valorile ne sunt adesea puse la încercare, obiceiuri ca „Udătoriul” sunt nu doar repere culturale, ci adevărate acte de rezistență românească. Tradiție. Credință. Cultură. Asta este Maramureșul! Și cât timp ele vor dăinui, și România va dăinui!”
La eveniment a fost prezent și artistul ceramist Dan Les, apreciat pentru talentul său în arta olaritului si a ceramicii, dar si pentru celebrul Drum al Crucii.
Sărbătoarea agrară face trimitere la reînvierea naturii și renastere. Evenimentul este important pentru zona folclorică a Țării Chioarului si este unul din cele mai reprezentative sărbători tradiționale din județul Maramures.