DIGITALIZAREA-Castana fierbinte din mâna guvernanților. Florentin Tuș: Deficitul bugetar semnalează o problemă foarte serioasă, care impune măsuri de reglare - Ziarul de Maramures

DIGITALIZAREA-Castana fierbinte din mâna guvernanților. Florentin Tuș: Deficitul bugetar semnalează o problemă foarte serioasă, care impune măsuri de reglare

Digitalizarea sectorului public și modernizarea administrației fiscale reprezintă o preocupare din ce în ce mai semnificativă în ultima perioadă, preocupare susținută și de criza economică generată de pandemia de Covid-19. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș, este de părere că deficitul bugetar de aproximativ 10% înregistrat de țara noastră semnalează o problemă foarte serioasă, care impune măsuri de reglare.

Diminuarea cheltuielilor bugetare, impunerea de noi taxe și impozite, respectiv creșterea gradului de colectare a veniturilor ar putea fi principalele mijloace prin care statul să intervină în această direcție. ”Cum primele două măsuri e foarte puțin probabil să cunoască modificări importante în această perioadă de criză, lucru justificat de altfel și de teoria economică, una dintre cele mai importante mijloace de reglare bugetară rămâne creșterea gradului de colectare. Potrivit ultimelor studii realizate de Comisia Europeană, România se află pe ultimul loc la digitalizare și la colectarea de TVA. Gap-ul de TVA al României – respectiv diferența dintre ce încasează statul din TVA și ce ar trebui să încaseze raportat la dimensiunea economiei – a fost, în 2019, de aproximativ 33,4%. În condițiile în care TVA reprezintă a doua cea mai importantă sursă de venit a bugetului general consolidat, după contribuțiile de asigurări sociale, diminuarea Gap-ului și creșterea gradului de colectare a TVA devine prioritară”, susține președintele CCI Maramureș.

Digitalizarea sectorului public – soluție pentru reducerea pierderilor ?

Conform Directivei Europene Nr. 55 din 2014, toate entitățile publice din UE trebuie să poată primi și prelucra facturi electronice conform standardului European privind facturarea electronică. Țara noastră avea obligația de a se alinia la aceasta Directivă până în aprilie 2019, lucru care din păcate nu s-a întâmplat, motiv pentru care UE a mai acordat o prelungire României.

”Pandemia de Covid-19 a contribuit oarecum la păsuirea acordată țării noastre. Transpunerea Directivei va reprezenta primul pas către un mediu digitalizat și va contribui la o mai bună transparență a sectorului public. Creșterea colectării și digitalizarea ca măsuri de reducere a deficitului bugetar reprezintă de altfel și una dintre cele mai importante acțiuni necesare, identificate de Coaliția pentru Dezvoltarea României și prezentate premierului Cîțu la ultima întâlnire cu acesta. Referitor la digitalizarea proceselor în mediul antreprenorial, lucru foarte important de altfel în ceea ce privește competitivitatea economică, ultimele analize prezintă rezultate dezamăgitoare. Astfel, mai mult de 80% dintre aplicanții la ajutorul de stat prin Măsura 3 (granturi pentru investiții) mizează într-o foarte mică măsură pe echipamente noi sau echipamente pentru digitalizare, optând în schimb pentru achiziții imobiliare (spații de birouri, hale industriale, ș.a.m.d.,) , toate acestea în condițiile în care digitalizarea ar trebui să reprezinte o prioritate și pentru mediul privat. În concluzie, impunerea unui ritm accelerat în ceea ce privește digitalizarea sectorului public dar și creșterea gradului de tehnologizare în mediul privat rămân, în opinia mea, două dintre cele mai actuale măsuri de depășire a crizei și de adaptare la noile condiții economice”, mai este de părere președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!