În 21 ianuarie 2021, deputatul de Maramureș, Gabriel Zetea a făcut o postare pe una din rețelele de socializare, în care îl întreba pe actualul președinte al Consiliului Județean (CJ) Maramureș, într-o formulă cât se poate de directă: Cu ce ți-au greșit maramureșenii, Ionele? De ce ai închis platforma ”testaminmaramures.ro”?”
În cursul după-amiezii de astăzi, 29 ianuarie 2021, pe adresa redacției Ziarul de Maramureș a fost transmis un comunicat de presă în care Ionel Bogdan anunța că administrația județeană va aduce îmbunătățiri platformei testaminmaramures.ro. Astfel, deputatul primește câteva răspunsuri la întrebările adresate șefului administrației județene. Un lucru bun e faptul că semnalul de alarmă tras de Zetea a produs un efect.
Iată ce anunță Consiliul Județean Maramureș: ”Ca măsură de prevenție a creșterii numărului de infecții cu virusul SARS-COV2, președintele Consiliului Județean Maramureș, domnul Ionel Bogdan, a propus consilierilor județeni îmbunătățirea programului ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”. Măsurile de eficientizare care au fost luate vor duce la creșterea numărului de teste efectuate. Astfel, a fost implementată procedura de efectuare a testărilor cu teste rapide antigen, au fost deschise alte noi centre de testare și a fost dublat bugetul alocat acestui proiect. Consilierii județeni au aprobat suma de 2 milioane de lei, urmând ca testările să fie făcute pe întreaga perioadă a anului în curs”.
Mai departe, Ionel Bogdan vine și relatează că programul vechi s-a transformat în unul nou și că bugetul de 1 milion de lei, de anul trecut a fost insuficient, iar pentru 2021, suma a fost dublată.
Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș: ”Încă din luna noiembrie a anului trecut am început discuţiile cu executivul Consiliului Județean Maramureș pentru a eficientiza întregul program implementat de vechiul executiv pe o perioadă scurtă, iulie – decembrie 2020 și pentru care sumele alocate au fost insuficiente, respectiv 1 milion de lei. Așadar, iată, de această dată, avem un program nou, regândit în totalitate. Utilizarea testelor rapide antigen, deschiderea de noi centre de testare și bugetul care a fost dublat, sunt măsuri care vor duce la creșterea numărului de maramureșeni care vor avea acces la acest program care va acoperi testarea a peste 40.000 de persoane.”
Ionel Bogdan furnizează câteva informații interesante, spunând că: ”Dacă înainte suma alocată ajungea pentru maximum 5.000 de teste și nicidecum pentru 50.000 de teste cum s-a anunțat de către vechiul executiv, acum ne vom adresa unui număr de 40.000 de maramureșeni”.
Dacă 1 mil. de lei a acoperit doar 5.000 de teste, iar suma s-a dublat la 2 mil de lei anul acesta, cum a socotit Ionel Bogdan, că acești bani sunt pentru 40.000 de teste antigen? Trebuie să știți că nu se vor cumpăra doar teste în valoare de 2 milioane de lei. Din suma respectivă o parte va merge și spre alte servicii care țin de testarea în masă.
Vedeți în declarația președintelui CJ Maramureș ”ne vom adresa” și nu ”vom testa” sau ”vor fi testate 40.000 de persoane”. Cei care nu văd nuanța vor crede că bugetul va acoperi testarea pentru SARS-CoV-2, a 40.000 de maramureșeni și astfel Ionel Bogdan, mai câștigă ceva capital de imagine, însă cuvântul care face diferența e chiar ”ne vom adresa”, ceea ce-i conferă noului șef de la CJ Maramureș calea de scăpare.
Când? Nu se știe…
Deocamdată platforma a fost închisă (vezi foto jos), iar din textul de mulțumire concluzionăm că nu se va mai deschide vreodată.
Deși în comunicat nu se precizează ziua în care va fi redeschisă platforma, în declarația lui Ionel Bogdan apar totuși câteva amănunte legate de programările care se vor putea face, cândva: ”Se vor putea programa pe platforma online www.testaminmaramures.ro profesorii, elevii, precum și persoanele aflate în categoria de risc, dar și alții”.
Când? Nu se știe, cu toate că o astfel de informație o lansezi în spațiul public doar în secunda în care poți să răspunzi la întrebările: Ce? Când? Unde? și De ce?
Având în vedere comunicatele de presă transmise de fostul executiv al CJ Maramureș, testările se făceau în sistem pooling, în 2020, care însemna 8 teste într-un eșantion. Mai mult, la vremea respectivă a fost încheiat un parteneriat între Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare în urma căruia ambele instituții au format un buget de 2 mil. lei pentru proiectul ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”-testaminmaramures.ro.
Cifrele prezentate de Ionel Bogdan sunt eronate. Goana după capitalul de imagine duce la dezinformarea presei și implicit a populației.