Sanda Savolszky: ”Simt că odată cu fiecare spectacol las pe scenă o părticică din sufletul meu”

Artista s-a făcut remarcată prin spectacole de teatru în care a jucat

Sanda Savolszky a intrat în lumea teatrului încă din liceu, mai exact de la vârsta de 17 ani, când cânta la Secția Revistă a Teatrului Dramatic Baia Mare. De atunci și până acum, Sanda a reușit cu succes să bucure sufletele spectatorilor ei și să transmită numai mesaje pozitive.

Sanda s-a făcut remarcată prin foarte multe spectacole de teatru și aici, amintim: ”Cenășureasa” în regia lui Claudiu Pintican, ”Butoiul cu pulbere” și ”Casa de pe graniță” în regia lui Marcel Țop, ”Nevrozele sexuale ale părinților noștri” în regia lui Tudor Dreve.

Actrița a făcut câteva dezvăluiri ale carierei sale de excepție, într-un interviu acordat pentru Ziarul de Maramureș.

Reporter: Ce te-a determinat să alegi teatrul și nu o altă meserie?

Sanda Savolszky: Am simțit dintotdeauna că aceasta este menirea mea, de a fi pe scenă. De mică am fost în centrul atenției la toate serbările școlare și am fost îndrumată de mai mulți oameni de cultură să urmez acest drum.

R: Care a fost prima ta experiență pe scenă și cum te priveau colegii tăi, actori?

Sanda Savolszky: La 17 ani am jucat în primul spectacol de revistă. Se numea ”În viață ca la piață”. Eram obișnuită deja cu scena pentru că am participat la numeroase festivaluri de muzică ușoară și nu mi-a fost greu să interacționez cu publicul. Am avut mari emoții pentru că aveam în preajma mea actori experimentați și talentați, dar dorința de a merge pe acest drum mi-a dat puterea de a duce până la capăt ceea ce mi-am propus. Colegii mei, de atunci, erau  buni cu mine și protectori. A fost una din cele mai frumoase experiențe trăite.

R: Știu că ai absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Ai mers să muncești în teatru sau ai optat pentru alceva?

Sanda Savolszky: La vremea respectivă nu existau posturi vacante și am ales să lucrez în mass-media, mai exact am fost știrist la postul Radio România Târgu Mureș și, tot atunci, cântam cu o trupă la Sovata.  O întâmplare nefericită m-a adus înapoi în Baia Mare. După câteva luni, de la sosirea mea acasă, am primit o ofertă de la Teatrul Municipal Baia Mare, pentru postul de actriță unde lucrez și în prezent.

R: Cum ai ajuns la Teatrul Independent Ararat și cum reușești să joci impecabil pe două scene arhicunoscute, nu doar în județul nostru, ci și în țară?

Sanda Savolszky: Pentru un actor este foarte important să aibă activitate și întotdeauna am fost deschisă la colaborări, mai ales când propunerile au venit din partea cunoscuților mei. Așa am ajuns la Ararat. Colegul meu, actorul Claudiu Pintican a fost cel care mi-a propus această colaborare, iar eu am acceptat-o. Dragostea pentru teatru îmi dă puterea de a face față tuturor spectacolelor pe care le joc. Publicul are un rol esențial pentru mine ca și actriță, deoarece îmi dă puterea și motivația necesară de a crea actul artistic. Sunt o femeie puternică, activă, căreia îi place să construiască lucruri frumoase și care rămâne ancorată de proiectele care sunt în  derulare.

R: Ai reușit să ai o carieră frumoasă atât în radio, cât și în televiziune. Dacă ar fi să alegi între actrița Sanda Savolszky și omul de presă Sanda Savolszky, ce ai alege?

Sanda Savolszky: Din păcate am fost pusă deja în situația de a alege. Întotdeauna am crezut că pot duce în paralel toate colaborările pe care le-am avut, atât în teatru, cât și în radio și televiziune. Spre exemplu, apariția pandemiei la nivel mondial a fost unul dintre factorii care au dus la limitarea activității mele. Însă sper să reușim să trecem cu bine de acest hop și să revenim cu toții la o viață normală.

R: Asociația ArtCreator`79 a fost înființată de tine. De ce ai simțit nevoia de a-i da naștere?

Sanda Savolszky: În urma succesului pe care l-am avut după spectacolul Cenușăreasa, care s-a jucat atât pe scena Teatrului Municipal Baia Mare cât și pe scena Teatrului Independent Ararat, precum și a emisiunilor pentru copii pe care le-am realizat în televiziune, am simțit nevoia de a face ceva pentru acești micuți, care mă iubeau necondiționat. Astfel, am hotărât să deschid Asociația ArtCreator`79, pentru a-i învăța tot ceea ce eu am acumulat de-a lungul experienței mele profesionale.

R: Ce le oferiți copiilor care trec pragul Asociația ArtCreator`79?

Sanda Savolszky: Asociația dă posibilitatea tuturor copiilor să se dezvolte, atât fizic, cât și emoțional. Este foarte important ca un copil să se poată implica în activitățile lui, degajat și stăpân pe sine, să poată să-și stăpânească emoțiile în orice situație. În cadrul Asociației, copiii primesc tot ce au nevoie pentru a se dezvolta în ritmul propriu. Nu există trăire mai frumoasă pentru mine, decât să văd cum înfloresc zâmbetele pe chipurile acestor micuți cu care eu lucrez și să-i văd că pleacă la casele lor fericiți. Această muncă nu o desfășor singură, ci alături de colaboratorii mei. În cadrul Asociației ArtCreator`79 au loc cursuri de teatru pentru copii și tineret, unde predau eu și asistentul meu Paul Grosoșiu, de asemenea avem și cursuri de dans contemporan, dans modern-acrobatic, unde îi avem ca și instructori sportivi pe Alexia Szilagy și Patricia Onea. Tot în cadrul Asociației se desfășoară cursuri de street dance și balet susținute de coregraful Dorin Pop. Avem și cursuri de modeling pentru fete și băieți, unde coregraful Vali Mureșan se ocupă îndeaproape de tot ceea ce înseamnă acest segment. De asemenea, avem și cursurile de artă fotografică, îndrumător fotograful Ovidiu Sebastian, care este un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Părinții care își doresc altceva pentru copii lor pot să vină cu încredere spre Asociația ArtCreator`79.

R: Sanda Savolszky are o carieră și de solistă. Cum ai reușit să te menții și pe acest segment muzical?

Sanda Savolszky: Fie că sunt actriță sau solistă ambele meserii sunt importante pentru mine, deoarece iubesc scena. Însă marea mea iubire este teatrul. În ceea ce privește segmentul muzical pot să vă spun că am reușit să mă mențin prin multă muncă susținută. Am diverse colaborări în curs și sper să pot materializa proiectele muzicale pe care le am, după ce va trece pandemia.

R: Care este cel mai recent videoclip al tău?

Sanda Savolszky: Cel mai recent videoclip al meu a fost realizat în timpul pandemiei. Este vorba despre coverul piesei de dragoste ”De-ar fi să vii” a regretatei cântărețe Mihaela Runceanu, care a fost, este și va fi un model pentru mine, în ceea ce privește interpretarea pieselor din muzica românească. Urmează și alte videoclipuri, dar, deocamdată, nu vă spun mai multe.

R: Pentru că ești o artistă completă, cum reușești să împaci familia cu cariera? Cine este femeia și mama Sanda Savolszky?

Sanda Savolszky: Este dificil, dar întotdeauna îmi fac timp și pentru familia mea, care este extrem de importantă pentru mine și aici mă refer la fiica mea, Maria-Gloria, dar și la soțul meu, Adi. Sunt o femeie modestă, care crede în Dumnezeu. Îmi place să ajut oamenii și să-i ghidez pe drumul cel bun. Iubesc enorm copiii și animalele și sunt extrem de fericită pentru că într-un final am reușit prin propriile mele forțe să-mi transform hobby-ul meu într-o meserie. Aș vrea, pe această cale, să-i mulțumesc directorului Teatrului Municipal, Radu Macrinici, pentru că a crezut în mine și doresc totodată să-l felicit pentru modul în care manageriază această instituție de cultură, care pentru noi, actorii, este precum casa noastră.

Sanda Savolszky: ”Simt că odată cu fiecare spectacol las pe scenă o părticică din sufletul meu.”

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!