Minciuna are picioare scurte. Mircea Cirț preia ideile lui Cătălin Cherecheș și încearcă să le transforme într-o posibilă afacere privată. Adevărul despre stațiile cu încărcare electrică din Baia Mare - Ziarul de Maramures

Minciuna are picioare scurte. Mircea Cirț preia ideile lui Cătălin Cherecheș și încearcă să le transforme într-o posibilă afacere privată. Adevărul despre stațiile cu încărcare electrică din Baia Mare

Ce poate fi mai nasol, atunci când ocupi o funcție publică precum cea de consilier local, dacă nu, să arunci în social media informații false despre proiecte care te depășesc, fie din necunoaștere, fie din rea-credință.

Alesul local, Mircea Cirț a încercat să dreagă busuiocul după ce Ziarul de Maramureș a publicat pe pagina de Facebook o poză în care acesta staționa cu mașina personală în stația destinată autovehiculelor cu încărcare electrică din fața Prefecturii Maramureș. Din păcate nu prea i-a ieșit deoarece postarea sa de pe rețeaua de socializare nu a făcut altceva decât să-i trezească interesul reporterului nostru care a verificat informațiile.

Iată ce a constatat.

Este adevărat că Mircea Cirț a fost însoțit de cei doi primari, respectiv Ioan Mătieș (Mireșu Mare) și Florin Boltea (Groși) în locația menționată mai sus, în data de 24 iunie 2021. Informația a fost confirmată de Mătieș.

Ioan Mătieș, primar Mireșu Mare: ”Eu am fost pasager cu primarul de Groși și cu Mircea Cirț. Mircea ne-a arătat cam cum arată un parcomat electric și a zis că are posibilitatea ca SĂ NE FACĂ OFERTE să ne punem și noi. Ne-am dus, am văzut și am plecat. Atât a fost tot.”

În postarea sa pe Facebook, Cirț a scris: ” Împreună cu primarii din Mireșu Mare și Groși – studiam datele tehnice ale stației de încărcare electrică a autoturismelor din dreptul primăriei. Asta în contextul în care discutam cu domnii Ioan Mătieș și Florin Boltea despre alte soluții pentru stațiile de încărcare, mult optimizate față de cele adoptate de Baia Mare.”

și

Mircea Cirț: ”Căci așa cum spuneam și în alte împrejurări: pentru un anume scop, se prezintă o anume formă a lucrurilor, chiar dacă aceasta nu reprezintă adevărul. Căci sunt și oameni care nu vor să știe adevărul. E prea neplăcut. Îi ține treji noaptea.”

Acum, despre scop și adevăr

Faptul că Mircea Cirț a văzut o posibilă afacere personală construită pe ideile proiectelor primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu-l scuză pentru staționarea făcută. Exact cum a precizat și Mătieș: ”Puteam să nu parcăm acolo. Puteam să coborâm și să ne uităm”.

Pe de altă parte, e de apreciat faptul că Cirț a văzut potențialul unei posibile afaceri în proiectele care vizează încărcarea mașinilor electrice, care poartă semnătura lui Cherecheș. Implementarea acestora și în alte localități ar fi un lucru benefic însă primarii de aici, ar putea să ia exemplu de la inițiator (n.r.-Cătălin Cherecheș) și să le implementeze prin fonduri europene sau prin Autoritatea Națională de Mediu unde cota de participare a localităților ar fi de doar 5% sau de 10%, după caz, și astfel nu ar fi necesar să se înhame la prețuri exorbitante apelând la un antreprenor privat.

Exemplificăm

În aceeași postare, Cirț a venit cu câteva informații false pe care le redăm integral: ”STAȚII ELECTRICE DE ÎNCĂRCARE DE LA 5.000 DE EURO LA 50.000 DE EURO?!?” și ” Stații precum cea din imagine n-ar trebui să coste mai mult de 5000 de euro. Dar dacă se poate și cu 50.000 de euro…”

În baza Legii 544/2001, reporterul Ziarul de Maramureș a făcut o solicitare verbală către administrația publică locală pentru a vedea dacă informațiile lansate în spațiul public de consilierul local Mircea Cirț sunt adevărate sau mincinoase.

Mai sus, ați putut citi despre oamenii ”care nu vor să știe adevărul”. În urma datelor primite am constatat cu stupoare că alesul local se încadrează perfect la cele scrise de domnia sa. Având în vedere că acesta are acces mult mai mare, decât un jurnalist, la anumite informații, a preferat să lanseze pe principiul discreționar, adică după bunul plac, informații mincinoase, care subliminal să aducă atingere credibilității primarului municipiului Baia Mare, inițiatorul proiectelor care vizează stațiile cu încărcare electrică. Urât spunem noi, dacă e să ne raportăm la faptul că nu o singură dată Cirț ne-a arătat că are o problemă reală cu edilul, iar aceste proiecte, căci sunt două, domnule Cirț, aduc un plus valoare municipiului Baia Mare încurajând astfel menținerea unui mediu nepoluant, fix cum ați scris și dumneavoastră:(…)zero emisii și maxim confort”.

Cum ați ajuns la 50.000 de euro? De unde ați scos această cifră?

Primul proiect inițiat de primarul Cătălin Cherecheș s-a derulat prin ”Cross-border green transport network-Rețea ecologică de transport transfrontalier, HUSKROUA/1702/7.1/0063”, sursa de finanțare fiind: programul de cooperare transfrontalieră, cu contractul de finanțare HUSKROUA/1702/7.1/0063. Acest proiect a vizat cele șase stații, care se găsesc acum pe raza municipiului Baia Mare. Valoarea contractului a fost de 60.975,60 de Euro, din care 90% s-a achitat de Uniunea Europeană, 5% de Guvernul României și 5% de municipiul Baia Mare. Proiectul a fost considerat unul de top, fapt pentru care, din cei cinci parteneri de proiect, orașul nostru a beneficiat de suma cea mai mare.

Oricât am calculat, matematica nu ne-a dat nicicum suma de 50.000 de Euro precizată în postare de către consilierul liberal, Mircea Cirț însă e drept că matematica nu e pentru oricine…

Al doilea proiect, inițiat tot de primarul Cătălin Cherecheș se află pe SICAP, adică pe Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice, achiziția fiind în derulare. Dacă era interesat, afaceristul Mircea Cirț putea să participe, căci nu-l oprea nimeni. Cu toții știm că nu ar fi prima licitație publică la care ar fi participat în calitățile pe care le are. Aici facem referire la vânzarea unor produse către SC URBIS SA și Serviciul Public Ambient Urban, din acest an.

Revenind la proiect, trebuie să știți că acesta se derulează prin Administrația Fondului pentru Mediu și cuprinde nouă stații de reîncărcare a acumulatorilor pentru vehiculele electrice. Autoritatea acordă municipiului Baia Mare o finanțare nerambursabilă în sumă de până la 1.503.956,19 lei, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile care sunt de 1.671.062,44 lei, iar municipiului Baia Mare îi revine o contribuție de 10%.

Cele nouă stații vor fi amplasate pe Podul Viilor, Culturii, Bulevardul Unirii-două locații, Progresului, zona P-ței Izvoarelor, Victoriei-două locații și strada Gării.

La final de proiect, după recepție, Baia Mare va avea în total 15 stații. Iată că, cei doi primari, Ioan Mătieș (Mireșu Mare) și Florin Boltea (Groși) ar putea să se ghideze după cele două proiecte inițiate de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș pentru a implementa și în comunele lor astfel de stații cu costuri mult mai mici decât să apeleze la serviciile unui antreprenor privat.

Este grav atunci când nu înțelegi că ești persoană publică, iar responsabilitatea ta este una uriașă. Și este și mai grav când nu știi cum să folosești informația și faci jocuri mincinoase pentru a discredita un primar, oricare ar fi el, pentru a-l denigra nefondat.

În cazul de față, consilierul local Mircea Cirț dorește să fie primar. Cum? Așa, domnule Cirț?

Text preluat integral de pe pagina de politician a domnului Mircea Cirț-Facebook.

Mircea Cirț: ”STAȚII ELECTRICE DE ÎNCĂRCARE DE LA 5.000 DE EURO LA 50.000 DE EURO?!?
Fotograful oficial al prim-edilului Băii Mari a imortalizat momentul în care, împreună cu primarii din Mireșu Mare și Groși – studiam datele tehnice ale stației de încărcare electrică a autoturismelor din dreptul primăriei.
Asta în contextul în care discutam cu domnii Ioan Mătieș și Florin Boltea despre alte soluții pentru stațiile de încărcare, mult optimizate față de cele adoptate de Baia Mare. Stații precum cea din imagine n-ar trebui să coste mai mult de 5000 de euro. Dar dacă se poate și cu 50.000 de euro….
După ce am notat datele de pe panou, ne-am retras alături în parcare, păcat că nu a mai fost fotografiat momentul. Sau poate doar nu a mai fost postat.
Căci așa cum spuneam și în alte împrejurări: pentru un anume scop, se prezintă o anume formă a lucrurilor, chiar dacă aceasta nu reprezintă adevărul. Căci sunt și oameni care nu vor să știe adevărul. E prea neplăcut. Îi ține treji noaptea. Oricum, mulțumim celor care popularizează preocuparea mea pentru transportul cu zero emisii și maxim confort.”

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!