Consilierii locali, care fac parte din Comisia de Urbanism, și-au ridicat astăzi o serie de întrebări legate de modul în care s-a făcut dezmembrarea monumetului istoric (fostul Palat Episcopal) dat fiind faptul că, acesta nu poate fi dezmembrat.
De ce în proiectul de hotărâre apare un teren în suprafaţă de 1.138 mp şi clădirea supraedificată în suprafaţă construită de 1.138 mp, suprafaţa totală fiind de 2.267 mp, regim de înălţime P+1, la preţul de 673.553,00 lei, iar în documentul Ministerului Culturii apare o suprafață de peste 4.475 de mp?
Bogdan Hodorogea, consilier local USR Baia Mare: ”Si unde e restul? Cine a adjudecat? Cine a divizat? Nu se poate diviza ca e monument istoric. Legea e clară. Se divizează, acum? Legea spune că, parcelele respective care fac obiectul monumentului istoric nu pot fi divizate și noi discutăm că e divizat un monument istoric, într-un for deliberativ care are obligația prin lege să protejăm monumentele istorice? Acesta e atributul Consiliului Local! Să protejeze și să facă toate demersurile de salvare. Noi acum discutăm că e împărțit un monument istoric? Nu înțeleg…Partea de monument istoric e de 4.400 mp spune avizul Ministerului Culturii și în proiect e 1.100 mp.”
Nu pot să vă spun de ce Cultura și-a dat avizul pentru întreaga suprafață. (…) Mai există o altă carte funciară unde apar mai multe construcții (…), a precizat directorul de Patrimoniu din cadrul Primăriei Baia Mare.
Bogdan Hodorogea, consilier local USR Baia Mare: ”Ministerul Culturii a dat avizul pentru un monument istoric alcătuit din clădiri și terenuri aferente în suprafață de 4.475 mp. Acesta e monumentul istoric, adică acest monument conține 4.475 mp, acesta e, nu e altul. Iar acest monument nu poate fi divizat. Și acum noi discutăm de o bucată dintr-o chestie divizată? Undeva se frizează legalitatea.”
Noi am avut solicitare să ne pronunțăm la o clădire și o suprafață de teren. Nu știu dacă Consiliul Local poate să zică că nu cumpără și celălalt teren câtă vreme nimeni nu ne-a întrebat lucrul acesta, a replicat directorul de Patrimoniu.
Radu Ardelean, consilier local, Coaliția pentru Baia Mare: ”Solicitarea care vine din partea executorului către Ministerul Culturii, către Consiliul Județean și către Municipiul Baia Mare, dacă este o solicitare identică, în primul rând…Ei întreabă Ministerul dacă e interesat de clădirea A și Ministerul răspunde că nu e interesat de clădirile A, B și C? Acum discutăm dacă e legal sau nu! (…)Că nu poate să fie divizată intră într-o altă discuție…Înseamnă că noi trecem de partea celor care greșesc?...”
După ce a ascultat cu atenție intervențiile colegilor săi și a directorului de la Patrimoniu, consilierul local Simion Bizău i-a anunțat în comisia publică și transmisă pe pagina de Facebook a Consiliului Local Baia Mare că, va face o plângere penală.
Simion Bizău, consilier local PNL Baia Mare: ”Orice oraș se ridică prin clădirile istorice. Fără clădiri istorice eși NIMENI! Să nu uităm că a fost primul Palat Episcopal din Maramureș. Dacă noi nu luăm această clădire să îi redăm adevărata valoare care a fost în 1930, atunci suntem niște oameni fără valoare în Consiliul Local. Dacă o parte au primit sugestii ce să facă la această comisie, să le fie rușine. Clădirea trebuie cumpărată și făcută exact cum a fost. Asta arată valoarea orașului. Să nu ne mai păcălim. Sunt acolo niște interese imobiliare și anumiți oameni din Primărie și Consiliul Județean au interese. Hai să trecem peste această chestiune, să luăm clădirea, să adunăm bani sau să facem un ONG și această clădire să o redăm orășenilor așa cum a fost în 1930. O să mă opun cu tot ce există. Chiar o să fac o plângere penală și să vedem cum a fost dezmembrat acest monument istoric, în baza cărei legi și cum și-au permis? Ies personal și anunț public!”
Și Hodorogea susține opiniile colegilor săi, de a proteja monumentul istoric.
Bogdan Hodorogea, consilier local USR Baia Mare: ”Din punctul meu de vedere clădirea trebuie preluată de municipiul Baia Mare pentru că atributul nostru e să protejăm monumentele istorice și să găsim surse de finanțare pentru a reface imobilul. În decizia noastră de azi stă soarta clădirii și a terenului, considerate monumet istoric, mai exact dacă salvăm sau distrugem acest monument. Eu așa văd lucrurile.”
Proiectul de hotărâre supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Urbanism a primit aviz nefavorabil. Rămâne de văzut ce se va decide la ședința Consiliului Local al Municipiului Baia Mare care se desfășoară astăzi.
Multumim consilierilor locali care au inteles că un oras fără istorie nu înseamnă nimic!
Jos, VIDEO-Comisia de Urbanism cu discuțiile referitoare la fostul Palat Episcopal-DISCUTIILE INTEGRALE!
DECLARAȚIA INTEGRALĂ din 2018, a primarului Cătălin Cherecheș supărat pe cei care nu protejează monumentul istoric. ÎN VIDEO, JOS!