Cătălin Cherecheș sprijină salvarea fostului Palat Episcopal alături de Bogdan Hodorogea și Simion Bizău - Ziarul de Maramures

Cătălin Cherecheș sprijină salvarea fostului Palat Episcopal alături de Bogdan Hodorogea și Simion Bizău

Așa cum am scris la începutul săptămânii curente, fostul Palat Episcopal din municipiul Baia Mare s-a regăsit pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 12 aprilie 2023, sub forma unui proiect de hotărâre pentru care inițiatorul solicita aleșilor locali neexercitarea dreptului de preemțiune, adică refuzul de cumpărare al monumentului istoric.

Iată că, primarul Cătălin Cherecheș a hotărât să retragă proiectul și să militeze alături de consilierii Bogdan Hodorogea și Simion Bizău pentru exercitarea dreptului de preemțiune adică, să fie de acord cu cumpărarea monumentului istoric de către Municipiul Baia Mare, după lămurirea cadrului legal.

Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare: ”Și la proiectul 15 fără să intru în detalii pentru că suntem în Săptămâna Mare (…) am să retrag acest proiect de pe Ordinea de Zi rugând specialiștii în zona aceasta de legalitate să își facă temele de casă ca să putem decide în legalitate.”

Bogdan Hodorogea a făcut propunerea de a fi elaborat un nou proiect de hotărâre, dar de această dată pentru exercitarea dreptului de preemțiune, respectiv de cumpărare. Primarul Cătălin Cherecheș a fost de acord cu consilierul local.

Bogdan Hodorogea, consilier local: ”As dori să fac un proiect nu cu neexercitarea, ci cu exercitarea dreptului de preemțiune considerând că nu putem să lăsăm acest simbol al orașului Baia Mare să dispară și să fie distrus. Singura soluție pentru a salva acest monument este de a fi preluat în patrimoniul Municipiului Baia Mare și să găsim surse de finanțare.

Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare: ”Eu sunt absolut de acord! Dar înainte trebuie să fie cadrul legal lămurit. Eu sunt de acord și la un moment dat, chiar am promovat un proiect de hotărâre cu privire la exercitare și a fost dezbătut în Consiliile Locale trecute, dar pentru funcționalitatea și protejarea clădirii construite istoric trebuie să ne exercităm dreptul de preemțiune asupra monumentului istoric, care înseamnă nu doar clădirea construită istoric, ci ansamblul istoric. (…)Dorim să ne lămurim din perspectiva legală și aș dori acest lucru să-l facem până la ședința ordinară, pe care doresc să o inițiez după sărbătorile pascale. (…)Sunt de acord cu domnul consilier (…), pe mine mă interesează să facem treabă pentru acest oraș.

Simion Bizău, consilier local, a propus înființarea unui ONG prin care municipiul să susțină aceste monumente istorice și să le ia în patrimoniul său, al orașului. Și Bizău a susținut argumentele primarului Cătălin Cherecheș precum și propunerea consilierului Bogdan Hodorogea.

Pe de altă parte, primarul Cătălin Cherecheș dorește să aibă o întâlnire și cu episcopul greco-catolic pentru a-i propune să intre într-un parteneriat cu Municipiul Baia Mare în ceea ce privește salvarea fostului Palat Episcopal.

De precizat ar fi faptul că, la începutul dezbaterii Proiectului de Hotărâre nr. 15, edilul a venit cu câteva argumente legate acțiunile pe care le-a făcut în trecut pentru salvarea monumentului istoric.

Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare: ”Fiind o clădire reprezentativă care ține de istoria municipiului, o clădire monument istoric și fiind vorba despre o societate aflată în insolvență, care prin administrarea ei trebuia să protejeze toate bunurile imobiliare, (…), dar bucăți întregi de clădire au fost distruse, Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș. Acest lucru s-a întâmplat la prima afectare a imobilului. Nu am primit nicio comunicare din partea Parchetului probabil că s-a închis această situație. Nimeni! Nici Direcția pentru Cultură, prima entitate obligată în acest sens, nici Inspecția de Stat în Construcții, nici alte foruri mult mai abilitate decât Municipiul Baia Mare, Consiliul Local sau Primăria nu au făcut niciun demers în acest sens și nu au susținut demersul primarului care a făcut acea plângere penală vis-à-vis de prejudicierea unui monument istoric.

Mai mult, în discursul său, edilul a subliniat de mai multe ori faptul că monumentul istoric trebuia și trebuie să fie protejat.

Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare: ”Un monument istoric nu este o simplă clădire cu patru ziduri. Un monument istoric are o anumită funcționalitate, iar această funcționalitate trebuie să fie protejată alături de ziduri ca și monument istoric. Deci nu poți să spui că doar o bucată de clădire sau anumite cinci cărămizi și trei țigle sunt monument istoric și nu ne interesează dacă există funcționalitatea protejată pentru acel monument istoric. Din punctul meu de vedere, entitatea era în ansamblu protejată, era un ansamblu imobiliar, așa apare și în lista monumentelor, iar dacă ne uităm la modul în care a fost înscris acest imobil în lista de monumente vedem că, a fost înscris cu adresă, deci se raportează și ca funcționalitate și ca poziționare și ca structură, în acea zonă. Nu înțeleg de ce s-a acceptat și în baza cărui studiu istoric s-a acceptat dezmembrarea ansamblului imobiliar.

Facem precizarea că ieri, consilierii locali din Comisia I-economică au data aviz favorabil pentru neexercitarea dreptului de preemțiune, iar consilierii din comisiile II și III, respectiv urbanism și juridic au dat avize nefavorabile, deci nu au fost de acord cu neexercitarea dreptului de preemțiune.

Pe această cale, mulțumim consilierilor locali care au înțeles că un oraș fără istorie nu reprezintă nimic. Mizăm în continuare pe sprijinul lor și le reamintim că ei sunt în Consiliul Local Baia Mare pentru a face lucruri frumoase și drepte pentru comunitatea băimăreană. Știm că s-au făcut presiuni asupra lor însă ne bucurăm că a primat interesele municipiului.

Cu siguranță primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș va face toate diligențele necesare pentru ca acest monument istoric să intre în patrimoniul Municipiului Baia Mare. Nu avem nicio îndoială vis-à-vis de intențiile sale bune și ne bucurăm că prin intermediul nostru și-a amintit faptul că, în trecut a fost cel mai mare militant pentru salvarea clădirii monument istoric. Mulțumim!

Totodată, mulțumim colegilor din presă: Cătălin Vischi, Vasile Dale și Dragoș Hojda, care au scris despre situația monumentului istoric și care au militat alături de ziaruldemaramures.ro.

Reiterăm, un oraș fără istorie, este…nimic!

Urmărim cu maxim interes subiectul și vom reveni cu noi informații.

Simion Bizău: O să fac o plângere penală. Bogdan Hodorogea: Cine a divizat? Radu Ardelean: Înseamnă că noi trecem de partea celor care greșesc?

În VIDEO sedința Consiliului Local-Discuții legate de fostul Palat Episcopal la minutul 1:05:14

  • Tactica obisnuita a primarului intrigant. Aruncxa un proiect pe masa consilierilor, ii invrajbeste si lasa sa bata campii, apoi vine el si retrage proiectul „din dragoste pt baimareni” pozand in salvatorul orasului. Hai sictir, mai schimba scenariul ca e fumat de mult!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!