Cozonacul sau pasca ar trebui să se consume între mesele principale. Câte case, atâtea obiceiuri

Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina în zi de sărbătoare? Nu-i foarte greu de intuit răspunsul: la fel ca și în zilele obișnuite, pe parcursul zilei ar trebui să consumăm puțin din toate grupele alimentare (cărnuri, lactate, legume, fructe, cereale) astfel încât să nu privăm organismul de elementele nutritive necesare (proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, fibre).

Sunt multe obiceiuri culinare, câte case, atâtea obiceiuri …

Ziua poate începe cu un mic dejun mixt, format din proteine și lipide animale, combinat cu proteine, glucide, minerale, vitamine și fibre vegetale. Un exemplu de mic dejun ar fi: un ou fiert cu 250 g legume crude (roșii, ardei, castraveți, ridichi, ceapă verde), o felie de pâine și 50-100 g brânză (urdă, caș, telemea).

Dar prânzul? Este corect ca la aceeași masă să se mănânce și ciorbă de miel și friptură și desert (cozonac, pască)? Carnea de miel, ca și orice carne tânără, conține mult colagen, care se digeră greu și provoacă disconfort abdominal. În consecință soluția pentru a evita problemele digestive este ingestia de alimente în aceeați cantitate ca și în zilele obișnuite.

După masă se recomanda 20-30 minute de mișcare (pur și simplu ajutați gospodina să strângă masa, sau ieșiți la o scurtă plimbare prin curtea casei). Atenție! Cei care suferă de hiperuricemie sau gută pot avea acutizări din cauza consumului de carne tânără! Atenție! Consumul exagerat de alcool dăunează grav organismului … în plus o să le strice zilele de sărbătoare la toți din casă!

Cozonacul sau pasca ar trebui să se consume între mesele principale, la gustările de la ora 10:00 și 17:00 și nu mai mult de 100 g.

În general, la cină se poate consuma o salată asortată din salată verde, roșii, castraveți, ridichi, ardei, ceapă verde, câte puțin din fiecare sau numai cu 2-3 legume și 100 g carne slabă (carne gătită la abur, grătar, fiartă, mai puțin sau deloc prăjite sau pane) sau brânză.

Să nu uităm că sunt minim 2 zile de sărbătoare și sigur veți reuși să gustați din toate bunătățile!

Vă doresc mese bune, bogate, dar echilibrate și liniște în casă și în suflet!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!