Arheologii au descoperit în oraşul istoric Sanxingdui din China, şase gropi dedicate sacrificiilor - Ziarul de Maramures

Arheologii au descoperit în oraşul istoric Sanxingdui din China, şase gropi dedicate sacrificiilor

Arheologii au descoperit şase gropi dedicate sacrificiilor ce conţin aproximativ 500 de artefacte, printre care măşti din aur şi din bronz, în oraşul istoric Sanxingdui din China, transmite Live Science, care citează media chineză, notează Agerpres.

Situl arheologic este localizat la aproximativ 1.500 km sud-vest de Beijing, conform agenţiei de presă Xinhua.

Artefactele au o vechime de aproximativ 3.000 de ani, provenind dintr-o perioadă în care în această parte a Chinei se afla vechiul regat Shu. În afara măştilor, arheologii au descoperit artefacte din bronz gravate cu imagini reprezentând dragoni şi vaci, sculpturi miniaturale în fildeş, mătase, orez carbonizat şi seminţe ale unor arbori, a transmis Xinhua.

„În mod surprinzător, am dezgropat o serie de podoabe din bronz cum nu am mai văzut până acum. Unele podoabe sunt gravate cu imagini ce reprezintă dragoni şi vaci”, a declarat Lei Yu, arheolog în cadrul Institutului de Cercetări Arheologice din provincia Sichuan.

Arheologii nu au identificat rămăşiţe omeneşti în gropile descoperite şi încă nu este clar rolul îndeplinit de acestea. Obiectele descoperite în ele oferă însă indicii cu privire la ritualurile practicate de oamenii din regatul Shu.

Situl arheologic din Sanxingdui a fost descoperit întâmplător de un fermier din Guanghan încă din anul 1929. Acesta a găsit o groapă similară cu cele şase descoperite recent, în care se aflau obiecte din jad. Situl a devenit celebru în rândul arheologilor abia în 1986, când au fost descoperite două gropi ce conţineau mii de obiecte cu o vechime de 3.200 de ani.

Aceste gropi, aflate în apropierea celor recent descoperite, nu conţineau, de asemenea, resturi umane, iar arheologii au opinii diferite cu privire la rolul lor, după cum menţionează Chen Shen, curator al secţiei de cultură şi artă chineză de la Royal Ontario Museum din Toronto, în cartea sa „Anyang and Sanxingdui: Unveiling the Mysteries of Ancient Chinese Civilizations” (Royal Ontario Museum, 2002).

„Unii sunt de părere că aceste gropi aveau totuşi o funcţie funerară, deşi nu conţin resturi umane. Cadavrele ar fi putut fi transformate în cenuşă în cremaţiuni rituale”, scrie Shen în cartea sa. O altă posibilitate este ca aceste gropi să fie legate de anumite schimbări de natură socio-politică produse în regiune în acea perioadă. Shen face observaţia că oamenii au început să părăsească treptat zona Sanxingdui în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. Chiar dacă această regiune a fost în cele din urmă abandonată, regatul Shu a continuat să existe o lungă perioadă de timp, până a fost cucerit de un alt regat, Qin, în anul 316 î.Hr.

Săpăturile şi explorarea arheologică a celor şase gropi recent descoperite sunt în plină desfăşurare, precizează Live Science.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!