Fosile de gândaci care au trăit în urmă cu 230 de milioane de ani, descoperite în coproliți de dinozaur - Ziarul de Maramures

Fosile de gândaci care au trăit în urmă cu 230 de milioane de ani, descoperite în coproliți de dinozaur

Fosile ale unei specii de gândac ce a trăit în urmă cu aproximativ 230 de milioane de ani, conservate aproape în totalitate, au fost descoperite în excremente pietrificate de dinozaur, a anunţat o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Cercetătorii au reuşit să facă vizibilă insecta, numită Triamyxa coprolithica, cu ajutorul microtomografiei sincrotrone, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Current Biology. Excrementele fosilizate conţin numeroase fragmente de insecte, majoritatea aparţinând aceleiaşi specii de gândac mic, a notat echipa de cercetători. Ei au observat că unele dintre insecte au fost conservate aproape în totalitate, multe dintre membrele şi antenele lor sensibile fiind încă intacte.

Pe baza datelor obţinute, cercetătorii au creat un model 3D al acestui gândac.

Martin Qvarnstroem, coautor al studiului, a declarat că a fost surprins de starea foarte bună de conservare a insectelor.

„Când le-am recreat pe ecran îţi dădeau senzaţia că se uitau chiar la tine”, a spus el, citat într-un comunicat emis de Universitatea Uppsala.

Alături de cercetătorii suedezi, la studiu au participat oameni de ştiinţă din Taiwan, Mexic, Franţa şi Germania. Echipa bănuieşte că insectele ar fi fost mâncate de un dinozaur relativ mic, din genul Silesaurus, o specie despre care se estimează că avea o greutate corporală de 15 kilograme şi care a trăit în urmă cu aproximativ 230 de milioane de ani în regiunea în care se află în prezent Polonia.

Descoperirea, conform căreia insecte străvechi pot fi conservate în excremente pietrificate, sau coproliţi, deschide calea către un nou domeniu de cercetare. Până în prezent, cele mai multe insecte fosilizate au fost găsite conservate în chihlimbar. Însă, cele mai vechi dintre acestea au aproximativ 140 de milioane de ani, fiind considerate „tinere” din punct de vedere geologic.

Prin intermediul coproliţilor, cercetătorii speră să poată privi chiar şi mai departe în trecut şi să afle mai multe despre evoluţia insectelor din perioade de timp încă neexplorate.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!