Breaking News

O inscripţie rară în limba canaanită, descoperită pe un pieptăn în Israel

O inscripţie rară în limba canaanită pe un pieptăn de fildeş a fost descoperită în sudul Israelului. Aceasta a fost dezvăluită de arheologii israelieni, relatează AFP și Agerpres.

Având dimensiunile 3,5 cm pe 2,5 cm, acest pieptăn datând din anul 1.700 î.Hr. a fost descoperit în 2017 la situl arheologic Tel Lachish, însă fraza în limba canaanită a fost descoperită abia anul acesta, a anunţat Universitatea Ebraică din Ierusalim într-un comunicat.

„Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr şi din barbă”, se poate citit pe pieptăn, o frază care reprezintă „dovada directă” a utilizării alfabetului canaanit în viaţa de zi cu zi din acea perioadă, a explicat Yossef Garfinkel, profesor de arheologie.

„Aceasta este prima frază în limba canaanită descoperită în Israel”, a spus el.

Lachish, situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Ierusalim, a fost o localitate importantă în perioada canaanită. Arheologii au mai descoperit 10 inscripţii similare, însă niciodată o frază întreagă.

Se crede că pieptănele ar fi fost importat şi considerat un articol de lux, a precizat Universitatea Ebraică.

Termenul Ţara Canaanului este folosit în povestea biblică pentru a descrie teritoriul situat între Mediterana şi Iordan, înainte de cucerirea sa de către Iosua şi triburile lui Israel ieşite din Egipt, în jurul anului 1200 î.Hr.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!