Arheologii din Peru au descoperit dovezi care ar putea indica existenţa unei femei-conducător într-o vale dintr-o regiune costieră, în timpul culturii antice Moche, acum mai bine de 1.300 de ani. Dovezile includ un tron din piatră şi scene unice reprezentate în picturi murale elaborate, informează Reuters, titrează Agerpres.
Caracteristicile muralelor antice ”ar putea indica că spaţiul a fost folosit de o femeie, posibil o conducătoare”, a declarat Jessica Ortiz, directoare de cercetare în cadrul proiectului desfăşurat la situl arheologic Panamarca, situat pe coasta nord-vestică a statului Peru.
Cercetătorii au descoperit o sală a tronului decorată cu picturi care înfăţişează o femeie puternică alături de creaturi marine şi reprezentări ale unei semiluni şi care stătea pe un tron în timp ce primea vizitatori. Indicii precum prezenţa părului uman şi urmele de uzură asupra pietrei sunt indicii că tronul a fost folosit de o persoană.
”Cel mai interesant lucru sunt urmele de uzură”, a spus arheologul Jose Ochatoma.
”Nicio suprafaţă din acest loc nu a rămas neacoperită. Totul este pictat şi decorat elegant cu scene şi personaje mitologice”, a adăugat Jose Ochatoma.
El a comparat încăperea cu Capela Sixtină din Vatican, al cărei tavan este împodobit cu figuri biblice şi scene pictate în frescă de Michelangelo. Cea din Peru, a spus Jose Ochatoma, ”este un loc în care au fost surprinse scene aparţinând ideologiei Moche”.
Potrivit arheologilor, sala tronului datează din secolul al VII-lea d. Hr., perioadă în care cultura Moche domina văile costiere din nord-vestul actualului stat Peru.
Cercetătorii au descoperit o încăpere învecinată, cu vedere către o piaţă şi pe care au denumit-o Camera Şerpilor Împletiţi datorită unui mural care înfăţişează un personaj ale cărui picioare sunt împletite cu şerpi, un motiv care nu a mai fost descoperit anterior. Încăperea este decorată şi cu alte picturi care înfăţişează războinici, arme antropomorfizate şi un monstru aflat pe urmele unui bărbat, titrează Agerpres.
”Descoperim o iconografie care nu a mai fost văzută până acum din lumea prehispanică”, a declarat Jose Ochatoma.
Descoperirile au fost realizate în situl Panamarca, situat în apropiere de coasta pacifică a statului Peru şi cunoscut pentru picturile sale murale multicolore. Situl este localizat la peste 400 de kilometri nord de capitala peruană, Lima.
Peru este o ţară andină bogată în situri arheologice, multe dintre ele având o vechime de mii de ani. Pe teritoriul acestui stat a existat, în urmă cu 500 de ani, imperiul incaş, care a dominat regiuni muntoase din America Latină înainte de sosirea conchistadorilor în secolul al XVI-lea.
Foto: archaeologymag.com