Canada: Fumul emanat de incendiile din vestul Canadei afectează calitatea aerului - Ziarul de Maramures

Breaking News

Canada: Fumul emanat de incendiile din vestul Canadei afectează calitatea aerului

Fumul de la incendiile de vegetaţie din vestul Canadei a declanşat duminică alerte pentru calitatea slabă a aerului în mai multe oraşe din provincia Alberta, însă a contribuit la limitarea răspândirii flăcărilor prin blocarea razelor soarelui, transmite AFP și Agerpres.

„Bilanţul fumului este mixt”, a declarat Christie Tucker de la agenţia de luptă contra incendiilor din Alberta, în cadrul unei conferinţe de presă. „Evident, mulţi locuitori din Alberta nu pot scăpa de fum în acest weekend. Este dens în numeroase zone ale provinciei”, a precizat ea.

„Dar se va observa şi faptul că temperaturile sunt mai scăzute decât în situaţia în care fumul nu ar acoperi soarele”, a spus ea. „Mai puţină căldură”, a explicat Tucker, „înseamnă mai puţine incendii răspândite”.

Doar cinci noi incendii au fost raportate de vineri.

Pompierii nu au reuşit, însă, să efectueze în cursul ultimelor zile numărul de zboruri dorit pentru a stabili amploarea şi numărul incendiilor.

În ultimele săptămâni, zeci de mii de persoane au fost nevoite să îşi evacueze locuinţele. Fumul de la incendii acoperă peste 2,7 milioane de kilometri pătraţi şi se extinde până la coasta atlantică a Statelor Unite şi spre Oceanul Arctic.

Autorităţile de mediu din Canada au avertizat asupra calităţii proaste a aerului care poate prezenta „riscuri foarte mari pentru sănătate” în oraşele Edmonton şi Calgary, unde cerul este portocaliu, iar mirosul de fum, persistent. Locuitorii au fost sfătuiţi să îşi limiteze activităţile în aer liber. Alerte asupra calităţii aerului au fost emise, de asemenea, în mai multe state americane, pe măsură ce fumul dens din Alberta trece graniţa.

În ultimii ani, vestul Canadei a fost afectat în mod regulat de evenimente meteorologice extreme, a căror intensitate şi frecvenţă sunt amplificate de încălzirea globală.

Temperaturile maxime din timpul zilei, de 28 de grade Celsius, peste mediile sezoniere, se prognozează că vor scădea cu aproximativ 10 grade Celsius şi se vor menţine la valori mai scăzute în această săptămână.

De asemenea, sunt aşteptate din nou ploi în Alberta. Dar „nu am ieşit încă la lumină”, a atenţionat Tucker.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!