În regiuni din estul Australiei, inclusiv în Sydney, s-a înregistrat luni cea mai călduroasă zi în peste doi ani, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade Celsius, ceea ce creşte riscul incendiilor de vegetaţie, potrivit Reuters și Agerpres.
Cu echipaje de teren asistate de aeronave, pompierii depun eforturi pentru a ţine sub control aproape 40 de incendii de vegetaţie declanşate pe teritoriul New South Wales, stat unde locuieşte o treime din populaţia Australiei.
Un incendiu izbucnit în apropiere de Mudgee, la peste 250 de kilometri nord-vest de Sydney, a atins un nivel critic. Echipajele de urgenţă au îndemnat rezidenţii să caute adăpost întrucât era prea târziu pentru a mai putea evacua localitatea.
Interdicţii privind utilizarea focului deschis sunt în prezent în vigoare pentru mai multe regiuni din cea mai mare parte a New South Wales (NSW), în timp ce 35 de şcoli publice, cele mai multe în regiuni continentale, au fost închise din cauza căldurii extreme.
”Dacă se declanşează un incendiu, va arde în astfel de condiţii dificile… este mai dificil pentru pompieri să le delimiteze, iar focul se poate răspândi foarte rapid, în special în regiunile de păşune”, Angela Burford, ofiţer operativ în cadrul Departamentului de pompieri din regiunile rurale ale South Wales, a declarat pentru Australian Broadcasting Corp.
Furtuni însoţite de descărcări electrice sunt totodată posibile în estul NSW, iar fulgerele ar putea declanşa noi incendii, a precizat Biroul de Meteorologie. Condiţiile de vreme caldă şi uscată vor persista până miercuri.
În Penrith, o suburbie din vestul Sydney, s-au înregistrat 40,1 grade Celsius luni după-amiază – cea mai călduroasă zi din 26 ianuarie 2021, în timp ce în anumite oraşe din interiorul continentului termometrele au ajuns la aproape 41 de grade Celsius.
Coasta de est a Australiei a fost dominată în ultimii doi ani de fenomenul meteo La Nina – asociat de obicei cu cantităţi crescute de ploaie -, care a dus la precipitaţii record şi la inundaţii extinse. În 2022, Sydney a înregistrat cel mai mare volum de precipitaţii anuale de la începutul măsurătorilor meteorologice, în 1858.
Biroul de meteorologie a anunţat însă săptămâna trecută că, potrivit modelărilor sale climatice, La Nina este ”cel mai probabil aproape de final”, iar condiţii neutre, diferite de La Nina sau fenomenul opus, El Nino, vor domina probabil toamna din emisfera sudică.