Flota rusă din Marea Neagră a comunicat că a început operaţiunile de supraveghere a navei britanice de patrulare HMS Trent care a intrat duminică în apele Mării Negre, relatează agenţia de presă rusă Interfax, preluat de Agerpres.
‘Forţele şi mijloacele Flotei ruse din Marea Neagră au început supravegherea acţiunilor navei de patrulare britanice HMS Trent, care a intrat la 16 mai în apele Mării Negre’, se menţionează într-un comunicat al Centrului naţional pentru gestionarea problemelor de apărare de la Moscova, dat publicităţii duminică după-amiază.
Conform Convenţiei de la Montreux, navele ţărilor neriverane pot staţiona în Marea Neagră doar 21 de zile.
La 11 mai, Centrul naţional de gestionare a problemelor de apărare din Federaţia Rusă a anunţat că Flota rusă din Marea Neagră monitorizează acţiunile navei de patrulare franceze ‘Commandant Birot’, care intrase în apele Mării Negre. De asemenea, în zilele de 10, 11 şi 12 mai, armata rusă a comunicat că avioane de vânătoare ale Forţelor ruse antiaeriene au fost ridicate de la sol pentru a escorta avioane militare franceze deasupra Mării Negre.
La 30 aprilie, forţele ruse au efectuat o nouă serie de tiruri cu rachete în apropiere de peninsula Crimeea anexată, între care s-a numărat şi racheta ‘Vulcan’ capabilă să transporte focos nuclear, a informat la vremea respectivă portalul ucrainean BlackSeaNews.
Racheta ‘Vulcan’ a fost lansată de pe crucişătorul de rachete ‘Moskva’, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, împotriva unei ţinte marine de suprafaţă. În acest context, fondatorul portalului ucrainean BlackSeaNews, Andrei Klemenko, şeful Institutului de studii strategice în zona Mării Negre din Kiev, a declarat la 1 mai că navele ruseşti mobilizate în aprilie în Marea Neagră, sub pretextul unor exerciţii, nu se grăbesc să plece. Potrivit acestuia, 15 nave ale Flotei ruse din Marea Caspică se află în continuare în Marea Neagră. El a adăugat, de asemenea, că până la 40% din Marea Neagră rămâne blocată, dar în majoritatea cazurilor Rusia nu desfăşoară exerciţii în acele zone.
Anterior, Rusia anunţase că a restricţionat navigaţia navelor străine militare şi oficiale în anumite zone din Marea Neagră până în luna octombrie pe motiv că va efectua exerciţii acolo. Conform unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, între 24 aprilie şi 24 octombrie este restricţionată navigaţia în largul extremităţii vestice a Crimeii, în zona litoralului sudic al peninsulei şi în apropierea peninsulei Kerci.
Toate aceste mişcări ale Rusiei intervin după ce la sfârşitul lunii martie şi în decursul lunii aprilie aceasta a mobilizat trupe şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, sub pretextul unor exerciţii, generând temeri cu privire la o nouă ofensivă împotriva Ucrainei. Deşi Moscova a anunţat la 22 aprilie că a dispus retragerea la bazele lor a efectivelor masate la frontiera cu Ucraina, o parte dintre acestea au rămas pe loc, conform unor experţi ucraineni şi imaginilor din satelit.