Uraganul Idalia a atins uscatul în statul american Florida

Idalia a atins uscatul miercuri în statul american Florida cu forţa unui uragan de categorie 3, însoţit de vânturi extrem de violente care pot să atingă viteze de până la 204 km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, citat de AFP și Agerpres.

Ochiul uraganului a atins uscatul în apropiere de Keaton Beach la ora locală 07:45 pe coasta nord-estică a statului Florida, unde nivelul apei a crescut cu rapiditate, a precizat NHC.

Idalia a trecut pentru o scurtă perioadă de timp în categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, care include cinci niveluri, înainte să fie retrogradat în categoria 3 în cursul dimineţii după apropierea sa de coastele din Florida. NHC a subliniat însă că schimbarea vitezei vânturilor nu diminuează „ameninţarea de inundaţie costieră şi rafale violente” şi „potenţial mortale”.

Acest uragan este „puternic şi dacă sunteţi la voi acasă, adăpostiţi-vă până când el va trece”, a avertizat guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, într-o conferinţă de presă, în care s-a adresat persoanelor care nu au putut sau nu au dorit să fie evacuate.

Autorităţile americane se aşteaptă ca Idalia să genereze „numeroase pagube materiale” şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Peste 144.000 de locuinţe erau lipsite de electricitate miercuri dimineaţă în Florida, potrivit site-ului specializat Poweroutage.us.

Meteorologii americani au emis alerte pentru risc sporit de creştere a nivelului apei, care ar putea ajunge la 3-5 metri în anumite locuri şi să provoace inundaţii catastrofale. În plus, unele zone din Florida ar putea primi …Materialul integral-AICI.

Foto: USA TODAY

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!