În Marea Britanie, căldura şi seceta au provocat ''o toamnă falsă'' - Ziarul de Maramures

În Marea Britanie, căldura şi seceta au provocat ”o toamnă falsă”

În locul culorii lor obişnuite de verde deschis, numeroase grădini, parcuri şi spaţii verzi din Marea Britanie afişează deja nuanţe de galben şi maron, în timp ce frunzele moarte se adună în cantităţi mari sub copaci: Regatul Unit a intrat astfel într-o „toamnă falsă”, după o vară fierbinte şi secetoasă, informează AFP și Agerpres.

„Din cauza caniculei, trăim ceea ce se numeşte ‘o toamnă falsă’. Frunzele îşi schimbă culoarea şi cad pe sol prematur, în timp ce copacii trec la modul de supravieţuire din cauza secetei”, au declarat pe Twitter în această săptămână reprezentanţii Horniman Museum and Gardens, care administrează un muzeu şi un parc în sudul Londrei.

Această cădere precoce se datorează unui proces prin care arborii îşi pierd frunzele pentru a încerca să reţină umiditatea. Deşi copacii bătrâni, care au rădăcini profunde, pot rezista în timpul acestui episod canicular, arborii mai tineri sunt mult mai vulnerabili.

„Copacii secretă hormoni pe care îi utilizează în timpul toamnei pentru se retracta şi a-şi asigura supravieţuirea”, a explicat Rosie Walker, de la asociaţia de caritate Woodland Trust. „Ei vor continua astfel timp de câţiva ani, dar fenomenul va începe să aibă repercusiuni asupra arborilor noştri dacă nu vom acţiona cu o foarte mare atenţie”, a adăugat ea pentru BBC.

Temperaturile au depăşit pragul de 40 de grade Celsius pentru prima dată în Regatul Unit în iulie, cea mai secetoasă lună înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice în numeroase regiuni din sudul şi estul Angliei. Acea căldură puternică, atribuită schimbărilor climatice, precum şi lunile cu precipitaţii excepţional de scăzute le-au determinat pe autorităţile britanice să interzică utilizarea furtunurilor de stropit, pentru a face astfel economii de apă în anumite regiuni. Fructele s-au copt mai devreme decât în alţi ani, precum murele sălbatice, de obicei gata să fie degustate la începutul toamnei, însă unele dintre ele erau deja coapte la sfârşitul lunii iunie, a raportat Woodland Trust. Alte fructe de pădure şi nuci s-au copt şi ele prematur şi riscă, prin consecinţă, să dispară mai devreme, lăsând anumite animale, precum pârşii, fără posibilitatea de a-şi face provizii suficiente în această toamnă.

„Criza climatică aduce cu ea condiţii meteorologice sezoniere la care fauna noastră pur şi simplu nu este adaptată”, a subliniat Steve Hussey, de la Devon Wildlife Trust, o organizaţie din sud-vestul Angliei.

„Vara noastră lungă şi fierbinte şi ‘falsa toamnă’ vor avea repercusiuni asupra a numeroase specii până la sosirea adevăratelor luni de toamnă şi chiar dincolo de ele”, a avertizat acelaşi expert britanic.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!