Marea Britanie instalează la Calais, în Franța, un centru de cereri de viză pentru ucraineni - Ziarul de Maramures

Marea Britanie instalează la Calais, în Franța, un centru de cereri de viză pentru ucraineni

Londra a anunţat luni instalarea la Calais, în nordul Franţei, a unui centru de cereri de viză pentru refugiaţii ucraineni, premierul Boris Johnson afirmând că Marea Britanie va fi „cât se poate de generoasă”, informează AFP și Agerpres.

În faţa criticilor, venite în special din partea guvernului francez, ministrul britanic de interne Priti Patel a afirmat luni că „este fals să se spună că nu facem decât să respingem oameni, nu se întâmplă deloc aşa, îi susţinem pe cei veniţi la Calais”.

În parlament, ea a confirmat că Londra a creat un centru de cereri de viză la Calais, însă „departe de port”. Ea a insistat asupra necesităţii de a nu produce blocaje în Calais.

„Este corect să avem procesul corespunzător pentru a-i controla pe oameni şi pentru a-i proteja”, a declarat Priti Patel.

Chestiunea migraţiei este sursa unor vechi tensiuni între Londra şi Paris, în special după Brexit, una din marile promisiuni ale procesului de ieşire din UE fiind gestionarea frontierelor.

Într-o scrisoare adresată sâmbătă omologului său britanic, ministrul francez de interne Gérald Darmanin a criticat „răspunsul complet inadecvat” şi „lipsa de umanitate” a Marii Britanii faţă de refugiaţii ucraineni respinşi în portul Calais.

De la 28 februarie, 517 ucraineni fugiţi din ţara lor au încercat să ajungă la familiile lor în Anglia prin portul Calais sau prin tunelul de sub Canalul Mânecii, la Coquelles. Însă 250 dintre ei, lipsiţi de viză, au fost respinşi de autorităţile britanice, a anunţat duminică prefectura departamentului francez Pas-de-Calais. În contextul acestei polemici şi al criticilor care denunţă zgârcenia Londrei în privinţa vizelor, Boris Johnson a apărat luni „generozitatea” guvernului său, asumându-şi în acelaşi timp controalele.

„Avem deja căi foarte generoase” de primire a ucrainenilor în Marea Britanie, a declarat premierul britanic la televiziune, oferind ca exemple posibilitatea regrupării familiale „prin care sute de mii de persoane ar putea veni în această ţară” şi „calea umanitară”.

Liderul conservator a dat asigurări că mii de dosare sunt în prezent analizate de serviciile de imigraţie, dar a avertizat că Marea Britanie nu va permite intrarea refugiaţilor „fără niciun control sau nicio verificare”.

„Vom fi cât se poate de generoşi”, a spus el.

În faţa deputaţilor, ministrul britanic de interne a afirmat că numărul de circa 50 de vize acordate în cadrul programului de regrupare familială destinat refugiaţilor ucraineni este inexact şi nu a fost certificat de Ministerul de Interne, care a prezentat totuşi acest număr duminică dimineaţă.

Începând de vineri, peste 10.000 de refugiaţi ucraineni au făcut deja o cerere de intrare în Marea Britanie, conform Downing Street.

„Analizăm sprijinul de care avem nevoie pe teren în Franţa”, a spus un purtător de cuvânt al Downing Street, confirmând că persoanele fugite din Ucraina au fost rugate să se ducă la Paris sau Bruxelles pentru a-şi depune cererile de viză.

Acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că şi-a intensificat agresivitatea şi a decis să atace la întâmplare, Boris Johnson a promis că va răspunde la criza umanitară din Ucraina.

În cadrul unei conferinţe de presă la Downing Street cu omologii săi canadian Justin Trudeau şi olandez Mark Rutte, el a anunţat astfel un ajutor suplimentar de 175 de milioane de lire sterline (211 milioane de euro), dintre care 92 de milioane de euro direct către guvernul ucrainean. Acest nou anunţ, a subliniat Boris Johnson, ridică la aproximativ 400 de milioane de lire sterline (483 de milioane de euro) valoarea ajutorului britanic.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!