Un val de frig polar a cuprins Statele Unite ale Americii

Un val de frig ”fără precedent” a cuprins Statele Unite în acestă săptămână, odată cu pătrunderea unei mase de aer arctic care a dus la scăderea temperaturilor, au prognozat luni serviciile meteorologice americane, informează AFP, titrează Agerpres.

Ploile îngheţate, ninsorile şi furtuni de zăpadă s-au abătut pe întreg teritoriul ţării, după ce un frig glacial a învăluit de mai multe zile Statele Unite, de pe coasta de Est până pe coasta de Vest. Statele din Sud, precum Texas, obişnuite mai degrabă cu recorduri de căldură, sunt de asemenea afectate.

”Peste 150 de milioane de americani trăiesc în regiuni unde au fost emise alerte de ger şi de ploaie îngheţată sau avertizări de furtună de zăpadă”, a afirmat serviciul meteorologic naţional (NWS).

”Acest val de frig excepţional care a lovit SUA continentală este legat de confluenţa unui anticiclon arctic, care aduce temperaturi geroase, cu o depresiune foarte activă, care aduce valuri de precipitaţii”, a precizat instituţia.

”Au fost înregistrate sute de recorduri de temperaturi scăzute, care vor fi depăşite în perioada acestui val de frig polar”, a adăugat NWS.

În centrul ţării, temperaturile au atins deja recorduri în timpul weekendului, cu -45 de grade Celsius în anumite ţinuturi din Minnesota, unul dintre cel e mai friguroase state din SUA. Căderile de zăpadă au privat de curent mii de locuinţe, în special în Texas, unde poleiul a provocat deja joi un carambol masiv pe o autostradă în apropiere de Dallas, ducând la moartea a cel puţin şase persoane şi la zeci de răniţi.

Cel puţin şapte state: Alabama, Oregon, Oklahoma, Kansas, Kentucky, Mississippi şi Texas au emis alerte meteorologice. Preşedintele Joe Biden a aprobat instituirea stării de urgenţă în Texas.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!