Festivalul ”Eminesciana” 2022-Evenimente internaționale organizate în Republica Moldova - Ziarul de Maramures

Festivalul ”Eminesciana” 2022-Evenimente internaționale organizate în Republica Moldova

În perioada 24-26 iunie 2022, o delegație a Consiliului Județean Maramureș, alcătuită din consilierii județeni Adrian Nicolae Filip și Adrian Vasile Vlad, a luat parte la două evenimente de anvergură organizate de Consiliul Raional Strășeni, cu scopul de a analiza și identifica oportunități de dezvoltare locală și totodată, de a celebra și promova unitatea de limbă și cultură românească.

Cu prilejul ambelor manifestări, a fost evidențiată recenta primire de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, moment marcant pentru parcursul european al fraților de peste Prut.

Forumul transfrontalier „Oportunități de dezvoltare, promovare și atragere a investițiilor în raionul Strășeni, regiunea Centru” a avut loc pe 24 iunie 2022, reunind factori de reprezentare de la nivel internațional, reprezentanți ai factorilor de dezvoltare de pe plan național, regional și local din Republica Moldova, precum și reprezentanți din România, de la Ambasada României la Chișinău și din partea regiunilor înfrățite cu Raionul Strășeni, din județele Maramureș, Iași, Harghita, Galați și Brăila.

După cuvântul de salut adresat de Viorel Jardan – președinte al Raionului Strășeni, a avut loc prezentarea socio-economică a Raionului Strășeni și a proiectelor cu finanțare europeană aflate în derulare. Agenția de Dezvoltare Regională Centru a prezentat politica de dezvoltare regională în regiunea Centru a Republicii Moldova, din care face parte și Raionul Strășeni. În partea a doua a forumului, invitații din România și-au împărtășit experiența în atragerea de investiții și au analizat oportunități de cooperare cu Raionul Strășeni, în baza relațiilor de înfrățire și în cadrul fondurilor europene.

Consiliul Județean Maramureș, prin reprezentantul aparatului de specialitate Margareta Căpîlnean, a prezentat pe scurt dezvoltarea economică și atracțiile turistice ale Județului Maramureș, precum și proiectele Consiliului Județean Maramureș aflate în implementare.
De asemenea, au fost prezentate experiența Maramureșului în valorificarea relațiilor cu regiunile înfrățite prin derularea de proiecte internaționale, precum și perspective și realizări în concretizarea și extinderea relațiilor de cooperare dintre Județul Maramureș și Raionul Strășeni.

În cadru festiv, președintele Comisiei pentru turism și relații internaționale a Consiliului Județean Maramureș, Nicolae Filip a înmânat președintelui Consiliului Raional Strășeni, Viorel Jardan, Acordul de finanțare prin care Consiliul Județean Maramureș va acorda un sprijin financiar Consiliului Raional Strășeni, pentru construcția acoperișului la una dintre clădirile ce fac parte din Centrul de odihnă și agrement pentru copii și tineri ”Diverstis” din Strășeni.

Deplasarea în Raionul Strășeni a inclus vizite la două obiective reabilitate cu bani europeni, și anume Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” și Colegiul de Inginerie Strășeni, precum și vizite la obiective de marcă ale Raionului Strășeni, care le pun în valoare spiritualitatea, cultura și dragostea pentru natură.

Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Eminesciana”, aflat la a XXXVI-a ediție, a avut loc la Centrul de odihnă și agrement pentru copii și tineret “Divertis”, în data de 26 iunie 2022. Conform frumoasei tradiții existente, festivalul a debutat cu Parada Portului Popular și depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu în parcul care îi poartă numele, după care, pe teritoriul Centrului de odihnă și agrement pentru copii și tineret “Divertis” s-a desfășurat un vast program cultural-artistic prezentat de colective artistice, interpreți și meșteri populari.

Pe scena Festivalului ”Eminesciana” 2022 a evoluat și Grupul tradițional Maramureș de la Școala Populară de Artă din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș. Tinerii artiști din Maramureș au încântat publicul cu frumusețea și autenticitatea portului și cântecului maramureșean, ca parte a culturii românești care ne unește cu frații noștri din Republica Moldova.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!