Proaspăt ieșit de la tipar, numărul 251 al revistei de cultură „Nord Literar” își așteaptă cititorii cu douăzeci de pagini, cuprinzând critică, proză, poezie, dezbatere și recenzii pentru gustul iubitorilor de lectură.
Cu franchețea-i și cu eleganța-i bine cunoscute, Irina Petraș se autodefinește „nu doar cu un ochi din afară, ci cu martori” în „Eu, criticul”. Un text fermecător, care captivează atenția cititorului. Ion Papuc conturează portretul unui ardelean autentic, Liviu Petrina.
„Lumi de ficțiune, lumi de realitate” este volumul Ruxandrei Cesereanu asupra căruia se oprește Gheorghe Glodeanu în cronica sa.
Despre un alt volum al Ruxandrei Cesereanu, „Biblioteca stranie”, scrie Ana Olos la rubrica „Interpretări”.
Patru decenii de rostire a adunat autorul ieșean Daniel Corbu în antologia sa „Spre Fericitul Nicăieri”, despre care criticul Delia Muntean spune că se „expune” cititorului cu sinceritate.
Volumul poetei și traducătoarei Lucia Ileana Pop „Scântei din umbre” este analizat critic de Daniela Sitar-Tăut.
Rubrica „Orfeu” îl are ca invitat pe poetul Eugen Barz. Pagina sa de poezie cuprinde și parodia lui Lucian Perța.
La rubrica „Avalon”, Ovidiu Pecican publică partea a treia a eseului „Întâlniri cu candide”, având ca subiect zbaterile lui I.D. Sârbu pentru a-și vedea operele publicate.
„Mai este cartea un adăpost”? se întreabă Dana Buzura-Gagniuc, provocând o dezbatere pe tema destinului cărții scrise și al lecturii în general.
În acest număr, Gheorghe Pârja conturează portretele a doi poeți: Gheorghe Pituț, căruia îi aparține și „Poemul lunii”, și Eugen Barz, iar Constantin Cubleșan, pe cel al lui Dan Rotaru, poetul „din pana căruia izvodesc, la nesfârșire, sonete”.
„N. Manolescu a avut menirea de a fi însoțit, în drumul lor spre afirmare, mai toate generațiile ivite în câmpul literar după 1960”, afirmă Mircea Popa în textul dedicat memoriei lui Nicolae Manolescu.
În textul „Clipe cu Nicolae Breban”, Terezia Filip evocă o întâlnire cu academicianul maramureșean.
În eseul „La răscrucea culturilor”, Dana Oprică ne propune interpretări și note pe marginea volumului multilingv „Rugându-mă la un Dumnezeu emigrant”.
Raluca Hășmășan aduce pe tapet volumul „Panorama literaturii române” a lui Basil Munteanu, un scriitor dintre cei care „au făcut enorm pentru receptarea literaturii române în lume”.
La pagina de proză, sunt publicate fragmente din creația lui Nicolae Suciu și a Angelei Burtan, iar la cea de poezie, versuri din lirica lui Ioan Dragoș, a Mihaela Ungureanu și a luiȘtefan Aurel Drăgan.
Recenziile aparțin Vioricăi Stăvaru – la volumul „Cine cumpără un manuscris” al Ninei Ceranu – și lui Lazăr Popescu – la primul roman al Valeriei Certăzeanu Zorilă, „Potirul cu patimi”.
O poveste interesantă despre viața și creația regizorului Copel Moscu ne propune Dalina Bădescu la pagina dedicată artelor.
Pagina de traduceri conține fragmente inedite din opera lui Franz Kafka, în traducerea lui Eugen D. Popin.
Acest număr este ilustrat cu lucrări din expoziția personală „Cine suntem / Am fost odată!” a artistului plastic Dorel Petrehuș.
Dana Buzura-Gagniuc,
Manager Revista de Cultură ”Nord Literar”